Kadroviki

Spoštovani!

Janševa druga vlada pri prevzemu oblasti ni izgubljala časa. Ministrski zbor je prisegel v petek in še isti dan so padle prve kadrovske odločitve. Pri tem je treba povedati, da so vsa čudenja glede tega odveč. Povsem logično je, da se z nastopom nove vlade zamenja tudi nekaj ključnega funkcionarskega kadra, kamor gotovo spadata šef urada za komuniciranje in šef obveščevalne službe.

Še največ obrvi je vzdignila menjava direktorja urada za verske skupnosti Aleša Guliča, saj ta urad nikakor ni ključen, zato je moč sklepati, da so si njegove menjave želeli v najmanjši koalicijski stranki, saj so imeli tako v NSi kot v rimskokatoliški cerkvi čez rockerskega direktorja urada precej povedati.

Podobnih menjav bo v prihodnjih dneh in tednih verjetno še več. Meja med imenovanjem kadrov ključnih za izvajanje zadanih politik in »kadrovskim cunamijem« je sicer tanka, a primerjave z vlado Boruta Pahorja, ki jih beremo zadnje dni, so malenkost deplasirane. Premier Pahor se je pred tremi leti namreč prav trudil, da ne bi menjal kadrov, za katere so vsi pričakovali, da bodo prvi zamenjani in za katere bi bilo dobro, da bi bili zamenjani. Na čelu z Dimitrijem Ruplom.

Past, ki preži na vlado Janeza Janše torej niso prva kadrovanja, pač pa to, da bi prehitro prišla na okus in da se pri postavljanju kadrov ne bi znala pravočasno ustaviti. Še več: glede na to, da so naloge te vlade bolj ali manj jasne in so povezane predvsem z oživljanjem skoraj klinično mrtvega gospodarstva, bi bilo tako časovno kot z vidika znanja in kadrovskih resursov morda bolj učinkovito, če bi bile menjave res omejene le na najnujnejše.

Če povzamemo: menjave so logične, nekatere so nujne, spet druge vsaj pričakovane. A glede na stanje, v katerem ta država je, bi bilo dobro, da bi bile vse, od prve do zadnje, smiselne in usmerjene v to, da se vendarle morda izvlečemo iz živega peska, ki nas počasi, a zanesljivo, požira.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

One thought on “Kadroviki

Leave a Reply

Your email address will not be published.