Kako do vsebinske predvolilke

Spoštovani! Osnutek volilnega programa, ki so ga pretekli konec tedna predstavili v ljubljanski SDS, potrjuje, da smo že globoko zakorakali v predvolilni čas. Letošnja kampanija za lokalne volitve bo, kot kaže, posebna iz več razlogov. Prvič po zelo dolgem času bo, kot zaenkrat kaže, v središču kampanije mestni svet. Prav tako bomo prvič po dolgem času priča soočenju vsaj dveh razvojnih konceptov. Pa še kaj bi se našlo.

Sestava mestnega sveta, se pravi, dejstvo, da ima Lista Zorana Jankovića v njem absolutno večino, je velika bolečina »klasičnih« strank v prestolnici, ne glede na politični predznak. A nikoli ne kaže pozabiti, da je bila takšna odločitev volivcev pred štirimi leti in da takšna sestava mestnega sveta več, kot Jankoviću in njegovi listi, pove o stanju v ljubljanski politiki pred volitvami leta 2006. Levica je bila na smrt skregana med sabo, desnica pa ni znala ali zmogla moči iz državnega nivoja preoblikovati v urbano sprejemljivo obliko. Oboji posledice trpijo še danes.

Zato so očitki o glasovalnem stroju Liste Zorana Jankovića, ki nikakor ne prihajajo zgolj iz vrst SDS, usmerjeni na napačen naslov. Pluralnost v mestnem svetu seveda ni slaba, nasprotno. A če jo želijo »klasične« stranke ponovno osvojiti, potem jeremijade o tem, koliko predlogov je katera svetniška skupina podala, pač ne bodo pomagale.

In tu se naenkrat premaknemo v bolj optimistične vode, saj so pri SDS, verjetno pa jim bodo sledile še druge stranke, predstavili svoj koncept razvoja mesta, za katerega se zdi, pa čeprav gre le za osnutek, da ni zgolj zbirka želja in populizmov, pač pa relativno konkreten spisek zavez in usmeritev.

Resnici na ljubo lahko že na prvi pogled opazimo nekatere sorodnosti med programom SDS in rešitvami, ki jih izvaja trenutna ekipa na Magistratu, tako da bodo šele prihodnji tedni in meseci pokazali, kje in koliko se opozicijski koncept razvoja razlikuje od Jankovićevega. To, da je osnutek odprt za vse, je hvalevredno.

Če teh razlik ne bo dovolj – še bolje – če ne bodo dovolj dobro poudarjene, potem se bo kampanija zvedla na debato o tem, ali rabimo garažno hišo pod tržnico in mesarski most, ter podobne teme, pri katerih se gostota urbanistov na kvadratni meter skokovito poveča. Saj ne, da to niso pomembne teme, a bilo bi škoda, če bi bili na njihov račun prikrajšani za bolj vsebinsko predvolilko.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *