Kazenska ekspedicija

Spoštovani! Kdor je optimistično verjel, da se bo nova oblast samoomejevala in skrbela za to, da se družbene razmere ne bi preveč zaostrile, ta je bil – kot vse kaže – precej naiven. Da bodo vlada in njeni ministri svoja, že tako široka, pooblastila uporabljali do skrajnih meja in še čez, je zlagoma postajo jasno vse od njene prisege. Te dni pa je moralo postati jasno tudi najbolj naivnim.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, sicer glavni lik nekega kimilsungovskega parodičnega bloga, je direktorju policije naročil, naj v imenu varčevanja odpove pogodbo o sodelovanju z obema policijskima sindikatoma. Argumentacija, ki si jo je Gorenak privoščil na svojem blogu je boleča v vsej svoji enostavnosti: ker je kriza, bomo sindkatom zmanjšali sredstva za delovanje. Glede na to, da sta policijska sindikata edina, ki nadaljujeta stavko v javnem sektorju, se ni treba posebej pretegniti, da bi razumeli, da je Gorenakova poteza v bistvu kazenska ekspedicija proti “neposlušnim” sindikatom.

Obrazložitve, da bodo z referendumsko grožnjo policisti omogočili visoke regrese v državnih podjetjih, ter da delovanje policijskih sindikatov plačajo tisti, ki za tekočim trakov delajo za 660 evrov, so seveda višek manipulacije. Da so regresi v državnih podjetjih povezavni z regresi v javnem sektorju, je zavestna odločitev vlade, zapisana v interventni zakon in ne nekaj, kar bi veljalo od nekdaj in kar bi bilo nespremenljivo. In drugič: policist začetnik, ki ravno tako plačuje davke in prispevke, ne zasluži dosti več kot delavca za tekočim trakom, na katerega se slikcuje Gorenak.

V resnici sta na delu dva popolnoma druga momenta: Najprej gre za nadaljevanje logike demontaže socialne države skozi ukinitev financiranja. Podoben primer smo videli že pri domnevno civilno-družbeni pobudi portala iskreni.net, ko so v imenu varčevanja predlagali ukinitev financiranja splava in kontracepcije. Tudi takrat je bila argumentacija podobna: pravici do splava ne nasprotujemo, a ker je kriza, vzemimo denar za njeno izvajanje. Tako ravna tudi Gorenak: pravici sindikatov do stavke ne nasprotuje, jim pa hoče vzeti denar. Kar je praktično eno in isto, le da se ne sliši tako grdo. Pa čeprav je. Grdo in škandalozno.

Po drugi strani pa Gorenakova poteza nakazuje, kako se bo v tem mandatu delalo. Minister je direktoru policije izdal navodilo, kako naj ravna v odnosu do političnega trna v ministrovi peti. Skratka: zaradi političnega spora je minister pristnih predstojnika samostojnega organa v sestavi ministrstva. Zdaj lahko samo še čakamo, kdaj bo minister, prav tako v imenu varčevanja, izdal navodilo šefu tožilstva, naj odstopi od primera Patria, ker gre zanj preveč denarja.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta…

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

One thought on “Kazenska ekspedicija

Leave a Reply

Your email address will not be published.