Ko kandidati zares skačejo iz hoste

Spoštovani! Županski kandidati po novem skačejo tudi iz hoste. Tako se je prejšnji teden pohecal županski kandidat stranke Zares Milan Hosta, ki je to postal povsem nepričakovano. Predsednik ljubljanskega Zares Pavle Gantar je namreč tedne, kaj tedne, mesece dolgo namigoval, da v Zares na ljubljanskih lokalnih volitvah ne bodo nastopili z lastnim kandidatom. A zgodilo se je drugače.

Kdor prizna, se mu polovica oprosti, pravijo. Morda je Gantar računal na to, ko je kar naravnost priznal, da je s svojimi izjavami malenkost zavajal medije, saj naj bi bil – tako Gantar – Milan Hosta že zelo dolgo v igri kot resen kandidat. Resnici na ljubo, Gantar res ni nikoli kategorično dejal, da bo Zares v Ljubljani brez županskega kandidata. A vse njegove izjave so kazale v to smer. Še več, zdelo se je, kot da so v stranki v resni stiski glede tega vprašanja.

Zares je bila v tem mandatu v ljubljanskem mestnem svetu v relativno specifični vlogi, saj je bilo kar nekaj njihovih članov še pred ustanovitvijo stranke izvoljenih v mestni svet na listi Zorana Jankovića. S tem se je hote ali nehote risala relativno izrazita vzporednica med Jankovićem in ljubljanskim Zares tako, da je po svoje logično, da si v stranki želijo postaviti nekoliko več distance med njimi in županom Jankovićem. To seveda najlažje naredijo z lastnim kandidatom. Konec koncev, med Jankovičevimi svetniki je bil tudi član DeSUSa, pa ta stranka kakšnih večjih težav s prepoznavnostjo njenega programa nima

Že čista matematika narekuje, da več kot je kandidatov, več je možnosti, da bosta Janković in njegova lista na volitvah dobila manj podpore, kot sta jo bila deležna leta 2006. A samo število kandidatov še ne pomeni avtomatično kakšne hude razpršitve glasov in morebitnega drugega kroga županskih volitev. Lep primer tega so bile prav volitve 2006, kjer smo imeli kar šestnajst županskih kandidatov in še več list, pa sta Janković in njegova lista premočno zmagala.

Zato bi bilo tudi preozko, da ne rečemo napačno, na Zaresovo potezo gledati zgolj skozi optiko njihovega odnosa do Zorana Jankovića. Tisto kar je morda še bolj pomembno je to, da so ljubljanski Liberalni demokrati bolj ali manj jasno povedali, da ne bodo nastopili s svojim županskim kandidatom, pač pa bodo podprli Jankovića. S tem pa so, hočeš nočeš, odprli prostor Zaresu.

Hec je namreč v tem, da bodo v predvolilnih soočenjih sodelovali županski kandidati, kandidati za mestne svetnike pa najbrž ne. Glede na, hm, ideološko sorodnost obeh strank to seveda nujno pomeni, da bo Zares posegel v volilno telo LDS. Razen seveda, če se ne premislijo tudi pri LDS. To pa bomo vedeli že čez nekaj ur.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta.

Tedenski komentar je napisal Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *