Nadaljevanje filma

Spoštovani! Ljubljanski mestni svet bo z današnjo prvo sejo po oktobrskih volitvah začel nov štiriletni mandat, ki bo verjetno bolj zanimiv, kot se zdi na prvi pogled. Slednji namreč daje slutiti, da bodo naslednja štiri leta v prestolnici podobna preteklim štirim. A najbrž ne bo tako. Hec je namreč v tem, da so pravila sicer ista, a je igra kljub temu fundamentalno drugačna.

Absolutna večina, ki jo v mestnem svetu ponovno uživata župan Zoran Janković in njegova lista tokrat ni več zgolj izraz protesta Ljubljane proti vladi ali razočaranja Ljubljančank in Ljubljančanov nad »klasično« politiko, pač je predvsem klofuta slednji, ki že nekaj časa ne zna ponuditi nekega preboja in perspektive, pač pa se je ujela v recikliranje starih vzorcev vladanja, ki ne delujejo več.

A ne gre samo za klofutanje s strani volivcev, pa čeprav je treba ponovno povedati, da je bilo pričakovanje večine od njih, češ da se bodo stvari (v tem primeru umanjkanje Jankovićeve večine v mestnem svetu), zgodile same od sebe, hudo naivno in posledično kaznovano. Še bolj pomembno je to, da so se razmerja na levici ljubljanske politike še bolj nagnila v prid županu Jankoviću, hkrati pa je na desnici kar nekaj novih obrazov.

A ko bo, pogojno rečeno, uvajalno obdobje mimo in se bodo funkcije po komisijah in odborih mestnega sveta razdelile, je z desne strani pričakovati ostre kritike, tudi – če se izrazimo športno – zaradi svežih moči na terenu. Janković sicer rad pove, da je bila velika večina sklepov mestnega sveta v preteklem mandatu sprejeta skorajda brez glasu proti, a hkrati ne kaže pozabiti, da je šlo velikokrat za stvari, ki bi morale biti že zdavnaj narejene in za projekte, okoli katerih je vladal vsaj načelen konsenz. V tem mandatu bo verjetno drugače. Težje.

Hec je namreč v tem, da je prečka uspešnosti ponovno dvignjena. Ne samo, da bolj ali manj odpade argument »izgovora na pretekli mandat«, ki ga Janković – resnici na ljubo – tudi sicer ni velikokrat uporabil, ob še močnejši absolutni večini v mestnem svetu bo vsak zaplet toliko bolj odmeven in ob vsaj načelno Ljubljani naklonjeni vladi vsak spodrsljaj na ravni mesto-država toliko bolj pomemben.

Skratka: samo zato, ker so volivci odgovornost za prihodnost Ljubljane za prihodnja štiri leta skoraj izključno položili v naročje Zorana Jankovića in njegove liste, to še ne pomeni, da v mestni politiki ne bo zanimivo. Tako kot v vsakem poštenem nadaljevanju filma bodo še bolj pestro in odmevno. In Radio KAOS bo tam.

Tudi, če bo konec sveta…

Tedenski komentar je spesnil človek lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *