Najprej diskvalifikacija…

Spoštovani!

V tej državi se postavljajo novi standardi obnašanja v javnosti. Po novem morate paziti s kom greste na kavo, kdo so vaši prijatelji, celo s kom greste na morje. Kajti če kateremu od tožilcev (recimo vrhovnemu državnemu tožilcu) ne bo všeč, s kom kofetkate, se vam zna zgoditi, da vas vklenejo, naložijo v »kiblo« in rezervirajo sobo na policijski postaji Moste. Če pa imate srečo in vas že naslednje jutro spustijo, potem se kaj lahko zgodi, da vam bodo očitali, da ste na prostost prilezli zato, ker je preiskovalni sodnik vaš prijatelj, s katerim drugujeta na morju.

Izjava ministra Mateja, da bi se moral preiskovalni sodnik Andrej Baraga izločiti iz postopka proti nekdanjemu tožilcu Boštjanu Penku je ne samo zaskrbljujoča, pač pa bi morala sprožiti alarme najvišje stopnje in to ne glede na to, ali je resnična ali ni. Poglejmo, zakaj:

Če sta Penko in Baraga res tako velika prijatelja, da ob obali pijeta toplo pivo možujeta bogsigavedi o čem, se postavlja povsem logično vprašanje, od kje notranjemu ministru ti podatki – oziroma, bolj natančno: koga vse je policija tajno opazovala, koliko časa tak nadzor (oziroma več njih) že poteka in kje vse poteka. Zdrav razum namreč narekuje, da – če sta Penko in Baraga res morska sodruga – so vsaj Penka nadzorovali vse od lanskega poletja. In da so to počeli tudi na morju. Ali pa so tajno slišali, kako sta kovala narčte za letošnji dopust. Ali pa kaj podobnega.

Še več – če logiko ministra Mateja raztegnemo naprej, potem bi se morali iz postopka proti Penku izločiti tudi vsi tožilci z Barbaro Brezigar na čelu. In če je druženje z osebo, ki je v preiskovalnem postopku razlog za pridržanje, potem si lahko vsaj pol tožilstva samoiniciativno natakne lisice. Navadne kovinske bodo zadostovale.

Če pa izjava ministra ni resnična – in zaenkrat vse kaže, da ni – potem se lahko resno vprašamo, ali ekipa največje vladne stranke pospešeno izgublja fokus. Ministrova izjava namreč predstavlja napad na enega močnejših ljudi v sodni veji oblasti – predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča. Bolj ali manj očitne težnje po podrejanju pravosodja aktualni vladni koaliciji sicer niso tuje – to se je kazalo že pri dosedanjih imenovanjih sodnikov raznih kategorij.

Konec koncev je bil te zgodbe tudi Andrej Baraga, ki je položaj predsednika okrožnega sodišča zasedel po tem, ko pravosodni minister Lovro Šturm na to mesto ni in ni hotel potrditi Aleša Zalarja. Zato je Baraga veljal za človeka blizu aktualni oblasti. A očitno je bil ta »blizu« vendarle »predaleč« ko je šlo za aretacijo in obdelavo točno določene osebe, ki je od aktualne oblasti še kako oddaljena – Boštjana Penka.

In ker Baraga kljub tistemu »blizu« ni igral igre tako, kot so si jo – verjetno – zamislili na tožistvu, se je znašel na seznamu za odstrel. Kajti za to gre. Film, ki ga gledamo, je namreč udejanjanje opozorila, ki ga je pred deset in več leti izrekel Milan Kučan, ki je dejal, da se v tej državi politične sovražnike najprej diskvalificira, nato pa likvidira. Najprej politično, potem pa…..

No, če pridemo do tja, potem bo res konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published.