Napenjanje loka

Spoštovani! Današnja seja ljubljanskega mestnega sveta ne bi smela biti v ponos nikomur. Da so stvari v mestni politiki pripeljane tako daleč, da opozicija sklicuje izredne seje zaradi medijskih objav in kroženja domnevno tajnih dokumentov, katerih pristnost je dvomljiva, je slabo. Ravno tako slabo pa je, da večina v mestnem svetu s proceduralnim manevrom debato zaključi, še preden se je začela. Na tem mestu smo že večkrat zapisali, da neprestano napenjanje loka ni produktivno in prav to se je pokazalo danes.

Seja se je končala v dobri uri, njen edini rezultat, poleg tega, da so predlagatelji v mikrofon na mestnem svetu povedali to, kar sicer že lep čas govorijo v mikrofone raznih medijev, pa je ta, da je šel čas, ki so ga tako predlagatelji kot strokovne službe vložile v pripravo seje, vnemar, uporaba instituta izredne seje pa je spet marsikomu pustila grenak priokus v ustih.

Ena od vlog opozicije je tudi ta, da postavlja vprašanja. In aktualna ljubljanska opozicija jih. Tu ni kaj očitati. Da ta vprašanja občasno vsebujejo tudi insinuacije ali kar odkrite obtožbe o nepravilnostih, tudi ni vedno slabo. Če ne drugega, je konflikt gonilo napredka. A bilo je hudo gledati, kako so eden za drugim svetniki iz opozicijskih vrst, če smo lahko grafični, z zadnjo platjo podirali, kar so z rokami zgradili.

Nekateri predlogi sklepov sami po sebi res niso bili problematični. Pri drugih pa je Maši Kociper treba dati prav, ne glede na to, da predsednica statutarno pravne komisije prihaja iz vrst Liste Zorana Jankovića (in jo zaradi tega marsikdo med vrsticami pogosto obtoži pristranskosti): mestni svet ne more naložiti drugim organom, kako naj odločajo. Še najmanj to lahko naloži nadzornemu svetu. Prav tako je silno nehigienično, da bi mestni svet sklepal o resničnosti te ali one izjave župana ali drugega funkcionarja. Ne glede na to, da v mestnem svetu sedijo predstavniki ljudstva, so sodbe v imenu ljudstva v pristojnosti druge, bolj usposobljene veje oblasti.

Po drugi strani pa zaključevanje razprave, še preden se je ta začela, čeprav skladno s poslovnikom, ni lepo. Morda gre res za sto in enkrat prežvečene zgodbe in četudi pristanemo na razlago, da predlagatelji niso predstavili nobenih novih dejstev, obstaja nevarnost, da bi takšne poteze odprle Pandorino skrinjico poslovniških preigravanj ene in druge strani, kjer bi se na koncu vse skupaj zvedlo za to, kdo bolje obvlada pravne trike. Dolgoročno to ne more koristiti ne poziciji ne opoziciji.

O otročarijah, kot so stilizirani pingvini na prezentacijah predlagateljev, pa raje ne bi.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *