O hišnih in drugih preiskavah

Spoštovani! Hišne preiskave, ki so se na mestni občini, pri županu Zoranu Jankoviću in še nekaterih posameznikih zgodile minuli četrtek so (zaenkrat) kulminacija zgodbe o kompleksu Stožice, ki se vleče že praktično od samega začetka projekta. Ta je bil verjetno največkrat pregledovan, nadzorovan in preračunavan v novejši zgodovini Slovenije. Zato je v bistvu dobro, da so se preiskave zgodile.

Nenazadnje je župan Janković sam večkrat dejal, da ničesar ne skriva in javno vabil organe pregona, da pregledajo dokumentacijo, tudi pri ves drugih poslih in projektih, kjer so mu očitali nepravilnosti. In nenazadnje, ko je do preiskave, ki so jo pričakovali vsi, tako županovi nasprotniki kot podporniki, dejansko tudi prišlo, je bilo na nek način osvežujoče, da župan in njegovi sodelavci niso iskali političnega ozadja in na dan prihajali s teorijami zarote.

Pravzaprav so bili v politiki odzivi na četrtkove dogodke sila previdni, kar daje upanje, da bo cela stvar vsaj v tistem delu, ki ga izvajata policija oziroma nacionalni preiskovalni urad, potekala normalno in brez pretresov. Odtekanja oziroma plasiranja dokumentov in informacij, ki kažejo zgolj eno plat zgodbe pa je tako ali tako pričakovani del igre in smo se ga že kar preveč navadili.

Prav tako pa smo se navadili na dvojna merila. Čeprav gre za predkazenski postopek, so se, spet pričakovano, takoj pojavile zahteve po Jankovićevem odstopu. Ta je, prav tako pričakovano, pozive zavrnil. Konec koncev, tudi zanj velja domneva nedolžnosti, ne glede na to, da so nekateri tako zelo prepričani v Jankovićevo krivdo, da bi tudi sodni proces kar preskočili in ga poslali kar naravnost v zapor.

Vse dokler imamo poleg župana in vodje opozicije v predkazenskem postopku tudi premiera pred sodiščem, (nepravnomočno) obsojenega predsednika parlamenta in skupinico poslancev, ki bi prej sodila v strip o Alanu Fordu kot v parlament, so pozivi k odstopu župana le akademska debata. Če pa bo kdaj res vložena obtožnica, pa bo imela večjo težavo levica. Ta se je (vsaj njen del) prav v primeru Janše in afere Patria postavil na stališče, da je pravnomočna obtožnica razlog za odhod politika s funkcije.

Zato bo vse skupaj še zelo zanimivo. Kulminacija se je zgodila, a gotovo ni zadnja.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga, tokrat izjemoma v torek, Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *