Pranje umazanega perila

Spoštovani!

Tako imenovana politična kriza v državi se je izkazala za čisti ne-dogodek. Jasno je, da je rezultat predsedniških volitev pomenil rumeni karton za vlado, prav tako pa je jasno, da je šef vlade opozorilo razumel. Po načelu, da je napad najboljša obramba je takoj odigral dramo z naslovom »Ali bo vlada odstopila«, a ni računal na to, da se igralci ne bodo držali scenarija.

kovcek.jpg

Zdi se namreč, da bi morala po tem scenariju opozicija zavohati kri in napasti vlado z boka, jo zrušiti tik pred predsedovanjem Evropski uniji, po možnosti zavoziti proračun pri obupanih poskusih krotitve inflacije v volilnem letu in suvereno pogoreti na volitvah. Natančen – hm – prisluh četrtkovemu intervjuju na državni televiziji namreč pokaže, da je Janša zelo natančno opisoval svojo potencialno opozicijsko vlogo. Dejal je namreč, da bodo – kar se predsedovanja tiče – dosti bolj konstruktivna opozicija, kot so sedanje opozicijske stranke. Kar seveda posledično pomeni, da morebitne nove vlade pri temah, ki se ne dotikajo predsedovanja, ne bi ravno »šparali«.

Opozicija s Pahorjem in Golobičem na čelu je – na sicer politično zvito – Janševo potezo reagirala še bolj zvito. Ostali so hladni kot špricer (ozirima so stekli v kritje, odvisno od vašega zornega kota), tako da je Janšev politični blef odmeval v prazno. No, ne čisto, saj mu je – medtem ko je Janša pričakoval napad iz boka – v hrbet skočil pozicijski Karel Erjavec, ki se je zavzel za to, da vlada čimprej odstopi in da nova dobi mandat za dokončanje dela. Janša po tem manevru ni imel druge izbire, kot da predlaga glasovanje o zaupnici, ki pravzaprav pomeni, da želi premier v parlamentu preveriti, če ima njegova vlada sploh še večino. Kar pomeni, da se mora mesec dni pred predsedovanjem ukvarjati sam s seboj.

To mu gre sicer dokaj dobro od rok, saj smo v četrtkovem intervjuju slišali marsikateri jok in stok o tem, kako hudo je vladati tej državi. Premier je praktično dejal, da naj njegovo službo ima, kdor jo hoče. Menda vlada osemdeset odstotkov časa namenja pripravam na predsedovanje. No, glede na to, da Slovenci od vlade vedno pričakujemo, da da od sebe več kot sto odstotkov, Janši in njegovim – takole, čez prst – še vedno ostaja štirideset do petdeset odstotkov neporabljene energije. Menda parlament tudi pričakuje, da bodo premier in ministri sestankovali hkrati v Ljubljani in v Bruslju, ter s tem praktično kršili zakone fizike. Zlobneži bi dejali, da so kršitve fizikalnih zakonov mala malica glede na stanje pravne države pri nas, a po drugi strani – kaj pa je premier pričakoval? Parlament ima pač ta privilegij, da se ne ozira na nikogar drugega.

Prav tako je premier pojamral, da že cel čas pravzaprav vlada zaradi dobre volje opozicije, saj se najde kar nekaj poslancev iz koalicijskih vrst, ki ne glasujejo po partijski liniji, zakonodaja pa je sprejeta zgolj zato, ker opozicija trpi za kroničnim izostajanjem od pouka. Ha! Pa naj še kdo reče, da opozicija ni konstruktivna! In potem je začel na državni televiziji šef vlade prati umazano perilo, češ kako »gldi, gldi« so nekatri poslanci – konkretno DeSUSov Franc Žnidaršič, ki ne sledijo koalicijskim smernicam. Udarec je padel tudi po Pivovarni Laško, katere direktor je – pomislite!- član opozicijske stranke. Ni čudno, da ta vlada ne more vladati, če pa nima vseh direktorjev na pravi strani!

No, šalo na stran, naš prvi kalimero je za konec poskrbel še za salve smeha, ko je potožil, da se praktično vsak dan, ko pozno zvečer pride domov v garderobi spotakne ob kovček iz zadnjega potovanja. In tako so se še med delavskim štrajkom ljudje spraševali, kdo – če kdo – Janši pere cunje.

No, vsaj perilo bodo danes oprali skupaj z opozicijo. Pričakovati je, da bo Janševa vlada glasovanje preživela, je pa res, da bodo vsi skupaj slišali nekaj krepkih. Morda bi bilo še najbolje, če bi v majhno sobico zaprli po novem Pahorjevega Milana M. Cvikla in Janševega Branka Grimsa, zvanega Gizmo, ter pustili da ta dva obračunata med sabo. Zmaga tista stran, katere poslanec pride živ iz sobe. Ampak ker imamo baje še vedno demokracijo, si pač pripravite zadostno količino čipša, kokic in kokakole, kajti državna televizija vam bo danes vendarle ponudila nekaj prvovrstnih programskih vsebin. Vsaj danes bodo na Kolodvorski zaslužili svoj denar.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta…

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

[coolplayer]
ftp://217.72.76.71/prispevki/20071119_komentar.wma
[/coolplayer]

One thought on “Pranje umazanega perila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *