Proslave s hitro hrano

Spoštovani! V petek zvečer bo na Kongresnem trgu zastonjskarska proslava ob dnevu državosti. Pri tem je bilo prelitega veliko črnila tudi o tem, da država od umetnikov pričakuje, da bodo nastopili zastonj, saj to za njih pomeni neke vrste promocijo, konec koncev pa je večina od njih tako ali drugače priklopljena na državni proračun, tako da naj bi bilo edino prav, da kaj naredijo zastonj.

Pri tem je še najmanjši problem ta, da so se našli nastopajoči, ki bodo šli na oder za sendvič in sok. Če smo čisto iskreni, so umentiki, sploh glasbeniki zasuti s prošnjami za takšne in drugačne nastope, kjer se “odpovedo honorarju” v korist te ali one dobre stvari. Vse prepogosto se potem zgodi, da so “dobri stvari navkljub” plačani vsi, razen nastopajočih. Ali se bo to zgodilo tudi v tem primeru ni čisto jasno, bo pa zanimivo videti, ali bo bo mestna občina državi za proslavo zaračunala oder na Kongresnem trgu.

Tisto, zaradi česar človek res seže po odpiraču za steklenice je to, da krog ljudi, ki leta in leta pridiga, da zastonj kosilo ne obstaja, zdaj hoče točno to. Zastonj kulturno poslastico, ki naj bi nasitila domovinska in druga čustva, ki – tako pravi teorija – naj bi bila v času krize še posebej lačna. A s hitro in poceni hrano je tako, da človek po njej ni dolgo sit in hoče še. In še in še, dokler se mu to ne začne poznati na zdravju.

In za to pravzaprav gre. Da so državne proslave moderni ekvivalent starorimskega kruha in iger, je jasno vsakomur. In ker bo imela ta naša preljuba Slovenija spet rojstni dan, je prav, da ga pospremi relativno spodoben žur. Dobri žuri pa niso nikdar zastonj. Če nič drugega, je treba plačati bend oziroma DJja, poskrbeti za čips in pijačo in podobne malenkosti.

Tako pa bomo imeli v petek žur, kjer bo sicer nastopalo nekaj profesionalcev, ki so sami po sebi odlični in jim niti ne bomo smeli zameriti, če žur ne bo tak, da bomo o njem govorili še leta. Zastonj kosila ni. Zastonj žura še manj.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.