Rekonstrukcija

Aktualno-politični vodnik po prodajalni bučk

Spoštovani! Sodeč po pisanju današnje spletne izdaje Financ naj bi bil premier Janša nezadovoljen z delom ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka in naj bi razmišljal o jesenski rekonstrukciji vlade, ki naj bi vključevala tudi menjavo ministra Senka Pličaniča.

Če so informacije točne, velja izpostaviti par stvari: rekonstrukcija vlade po manj kot letu dni vladanja sicer ni usodna, a kaže, da stvari niso v najlepšem redu, ne v koaliciji, ne znotraj koalicijskih strank. Za ministrom Gorenakom sicer nihče ne bo zares jokal, ministrer Pličanič pa je, kot kaže, dregnil v preveč osjih gnezd in ni razumel, da je njegova vloga ta, da ne naredi ničesar konkretnega. Pa čeprav bi mu moralo biti to jasno že z selitvijo tožilstva iz njegove pod Gorenakovo ingerenco.

Po drugi strani pa je sila zanimivo, da naj bi – spet, če so informacije točne – razlog za Gorenakov padec v nemilost tičal v ministrovem zaostrovanju odnosa s policijskimi sindikati, sodu pa naj bi izbilo dno dejstvo, da premier Janša ni vedel da je Vladimir Vodušek tarča kriminalistične preiskave. Spomnimo, večer pred njegovo aretacijo na Trojanah je Vodušek v svojem studiu gostil premiera Janšo, ki je utrjeval sporočilo o nujnosti zlatega pravila in vrsti drugih vladnih politik.

In tu se moramo za hip ustaviti. Sicer lahko razumemo premierov (domnevni) bes, ker je vse skupaj res zgledalo tragikomično, a če v tej državi pravo še kaj velja, potem je premier zadnji, ki bi lahko vedel, še manj pa se vpletal v policijske preiskave. Še več: tudi minister za notranje zadeve naj o tekočem delu policije ne bi vedel nič, saj je policija, čeprav spada pod politično ingerenco notranjega ministra, samostojen organ, v delo katerega se politika ne sme vpletati. Še več: tudi če je informacija o preiskavi tako ali drugače prišla do notranjega ministra, je slednji (začuda) ravnal pravilno, ko te informacije ni delil s svojim šefom.

Zdi se torej, da bi tako Gorenak kot Pličanič jeseni lahko odletela preprosto zato, ker sta kakšno stvar naredila – prav.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

One thought on “Rekonstrukcija

Leave a Reply

Your email address will not be published.