Saško

Spoštovani!

V času, ko bi morali patriotsko pisati in poročati o zgodovinskem dogodku, ki se mu reče predsedovanje medkulturnemu dialogu… oprostite… predsedovanje Evropski Uniji, so se notranjepolitični žarometi usmerili na Slovensko nacionalno stranko – kar je pač ostalo od nje.

pece01.jpg

Za tiste, ki ste se šele vrnili s počitnic: Menda je na šestdeseti obletnici Zmaga Plemenitega enemu od zaslužnih članov SNS ušla beseda »Saško«, kar naj bi briljiantiniranega podpredsednika parlamenta razkurilo do te mere, da je v končni fazi izstopil iz poslanske skupine in s seboj potegnil še Boštjana Zagorca, Barbaro Žgajner Tavš in Bogdana Baroviča.

A tu se stvari zakomplicirajo. Zmago Jelinčič in njegova nacionalna stranka je definitivno fenomen na slovenski politični sceni. Njegova volilna baza je tako heterogena, da bolj ne bi mogla biti. Če bi jo hoteli opisati z eno besedo, bi rekli »ostanki« – se pravi veliko tistih volilcev, ki jih večje stranke iz tega ali onega razloga ne morejo ali pa nočejo nagovoriti. Vsake štiri leta Jelinčiča praktično odpišejo, a še vsakič se mu je uspelo prebiti v parlament. Najbolj odmeven je bil seveda njegov rezultat 10% odstotkov leta 1992, še bolj odmeven pa je bil kasnejši razpad poslanske skupine in prestopi poslancev v druge stranke.

Za hip se morda zdi, da danes gledamo isti film, a kar nekaj stvari je, ki govorijo v prid malce bolj zapleteni igri. Za začetek moramo upoštevati dejstvo, da ima Zmago Jelinčič instinkt za politični oportunizem in politično preživetje. Če tega ne bi imel, ne bi bil eden od poslancev z najdaljšim stažem. Po domače povedano, jasno mu je, da mora »mešati drek«, se pravi, delati težave velikim, če hoče preživeti. Za primer lahko vzamemo referendum o Vzajemni ali pa njegovo nasprotovanje NATOvim napadom na Jugoslavijo, čeprav je pred tem preklinjal vse, kar je prihajalo južno od Kolpe.

Zato si lahko drznemo postaviti tezo, da je »razpad« poslanske skupine SNS pravzaprav zrežirana drama, ki naj stranko ponovno vrne v ospredje, potem ko se že zadnje pol leta vsi ukvarjajo samo z SD in SDS. V prid tej tezi govori tudi današnji jutranji razvoj dogodkov:

Bogdan Barovič je namreč sporočil, da preklicuje izstop iz stranke. Razlogi za to potezo so menda osebni, a kratek kurz iz matematike za drugi razred ljudske šole pokaže, da bi na novo ustanavljana poslanska skupina Lipa imela štiri poslance, medtem ko bi nacionalna stranka obržala zgolj dva – kar pa je po poslovniku državnega zbora premalo za status poslanske skupine in s tem povezane denarce ter druge ugodnosti. Če torej pristanemo za tezo, da gre za »namještalko«, potem hitro postane jasno, da sta se Jelinčič in Peče enostavno uračunala in šele včeraj ugotovila, da ima Sašo »enega preveč«.

Še nekaj govori v prid tej tezi: Da bi »pojasnil« ozadje zgodbe, se je Zmago Jelinčič ponovno zatekel k fantastičnim zgodbicam o tem, da je Peče z izstopom miniral Jelinčičevo namero o zahtevi za razpis referenduma o hrvaškem vstopu v EU. Jelinčiču je namreč še kako jasno, da referenduma o vstopu Hrvaške ne bo, predvsem zaradi dejstva, da bodo Hrvatu EU še nekaj časa gledali zgolj od daleč. Hkrati pa Zmago ne kaže tipičnega obraza slovenskega politika, ki bi se mu tresle hlače, ker se mu lahko zgodi, da bo izgubil poslanski fotelj in mastno plačo. Nasprotno – Jelinčič je (ponovno) obnaša, kot da je tak razvoj dogodkov predvidel.

Pri Black Jacku, priljubljeni hazarderski igri s kartami, lahko igralec, ki ima dve enaki karti, stavo razdeli. In točno to opazujemo te dni. Jelinčič in Peče sta šest poslancev razdelila na dvakrat po tri, kar pravzaprav pomeni dvakrat več možnosti za preboj v parlament v volilnem letu, ki (spet) obeta popolno politično polarizacijo Slovenije. In takrat male stranke praviloma izpadejo iz igre. Razen seveda, če se ne organizirajo in pripravijo rezervnega scenarija.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

[coolplayer]
ftp://217.72.76.71/prispevki/20080107_komentar.wma
[/coolplayer]

Leave a Reply

Your email address will not be published.