Stožice bodo dobra šola

Spoštovani! Če bo vse tako, kot mora biti, potem se bosta jutri in pojutrišnjem zgodili prvi tekmi v stožiških dvorani in stadionu. S tem bo končana prva in verjetno najpomembnejša faza projekta, ki je v desetih letih postal simbol širokoustenja mestne politike in hkratni dokaz njene nesposobnosti.

Zato ni čudno, da je bil stadion v Stožicah eno ključnih vprašanj lokalnih volitev 2006. Takrat je padla tudi tista znana obljuba Zorana Jankovića, da bo stadion zgrajen jeseni leta 2008, da bo Janković sam igral prvo tekmo in da bo selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec. Slednji je bil, kot se morda še kdo spomni, dejansko tudi kandidat njegove Liste Zorana Jankovića za mestni svet.

Stadiona jeseni 2008 seveda ni bilo, razlogi za to so znani. Med drugim tudi dejstvo, da je bila dobra tretjina zemlje, na kateri danes stoji kompleks Stožice, vrnjena v denacionalizacijskem postopku, pa tega ni nihče vedel ali pa se nikomur ni zdelo vredno omeniti. Slabi dve leti in en gospodarski zlom kasneje stadion in športna dvorana stojita in čakata prve tekmovalce in navijače.

Projektu Stožice kritikov ni manjkalo in mu jih ne bo zmanjkalo še nekaj časa. Od tega, da Ljubljana stadiona ne potrebuje, do tega, da je prevelik, do tega, da ima preveč trgovskih površin do tega, da je predrag pa vse do tega, da zamuja. Da o dolgovih sploh ne govorimo. A večina kritikov potem v isti sapi doda, da je že prav, da Ljubljana stadion ima. Le da bi ga bilo treba drugače zastaviti.

Gradnja kompleksa Stožice je verjetno dobra šola za vse vpletene. Župan Janković je najbrž ugotovil, da za miren potek projekta ni dovolj, da je sam prepričan v svoj prav ampak je treba upravičenost projekta dokazovati praktično vsak dan sproti. Zasebni partnerji so gotovo ugotovili, da je delo pod drobnogledom javnosti in medijev dosti težje, toliko bolj, če je projekt kontroverzen. Podizvajalci pa so ugotovili, da jim po novem ne bo z rožicami postlano niti pri projektih, kjer je zraven javni sektor in da bo v novih, hm, poslovnih pogojih vsak evro še bolj krvavo zaslužen

A po bitki je lahko biti general. Še lažje je stati za bojnimi linijami in pametovati o tem, kaj bi se dalo storiti bolje, medtem ko bitka še poteka in pri tem ne prevzemati odgovornosti. Ironija seveda je, da so kritik polni bolj ali manj isti ljudje, ki so imeli leta in leta v rokah platno in škarje s katerimi bi lahko bodisi prenovili Centralni stadion za Bežigradom, bodisi že pred leti zgradili novega v Stožicah. Pa se ni zgodilo nič.

Dejstvo je, da s štadionom in športno dvorano v Stožicah Ljubljana dobiva moderen športni kompleks, ki pritiče moderni in razvijajoči se evropski prestolnici. Vrednost celotne investicije, skupaj s trgovskim centrom naj bi se gibala med 350 in 365 milijoni evrov. Vrednost športnega dela naj bi bila po prvotni ponudbi okoli 83 milijonov evrov, pri čemer je izvajalec del Grep ponudil skoraj enak vložek za pravico za sodelovanje pri projektu. In če bo mestna občina morala pokriti razliko med ocenjeno in dejansko vrednostjo opravljenih del, kamor sodita tudi pomožno nogometno igrišče in ogrevalna dvorana, potem bo to kljub vsemu malenkost v primerjavi s celotno vrednostjo projekta.

A za nekatere je tudi to enako koncu sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *