Umik države iz gospodarstva

Spoštovani!

Umik države iz gospodarstva je bil eden od temeljev koalicijske pogodbe in predvolilnih obljub, ki so jih delil pri SDS in NSi, pa tudi SLS. Lepo je videti, da vlada, kljub izjemno napornemu obdobju v predsedovanju Evropske unije, ni pozabila na domače teme in izpolnjuje dane obljube.

bavcar_srot.jpg

Vlada se je že pred leti umaknila iz Slovenske industrije jekla in naredila prostor ruskemu partnerju, a glavne izzive si je, prav pogumno, pustila za konec lanskega in prvo polovico letošnjega leta. Prodaja NKBM in Telekoma je bila samo uvod v veliki finale, v katerem se bo država v velikem slogu umaknila še iz Nove Ljubljanske banke, Pozavarovalnice Sava, pri čemer je zgolj neodgovornost manjših koalicijskih strank preprečila veličasten umik tudi iz Zavarovalnice Triglav.

A temelji gospodarskih uspehov in izpolnjenih predvolilnih obljub so bili menda položeni nekega avgustovskega dne davnega leta 2005, ko naj bi se pri predsedniku vlade srečala skupina gospodarskih vizionarjev. Tam so padle odločitve, ki so zagotovile popolno neodvisnost slovenskih medijev in umik politike iz gospodarstva ter hkratno varovanje nacionalnih interesov.

Država se je v naslednjih treh letih tako ali drugače umaknila iz časnika Delo in posledično tudi iz časnika Večer, še prej je družba Delo kupila tednik Mag in mu zagotovila nadaljni obstoj in neodvisnost. Nato je vlada državo umaknila tudi iz družbe Mercator, od koder je skupaj s skupinico gospodarskih vizionarjev nagnala politično nastavljenega in s Forumom 21 kontaminiranega Zorana Jankovića. Sledil je tudi formalen umik iz časnika Delo, kjer so – kljub zasebnemu lastništvu – vladali vladni nadzorniki. Seveda zato, da bi se v časniku, ki je bil prežet z rdečo ideologijo, lažje navadili na svobodo in tržne razmere.

In da bi zaključila ta čudovitih krog ekonomskih bravur, je država v popolnoma zasebne roke prepustila oba partnerja v tem podvigu – Laško in Istrabenz.

In tako je vse tako, kot mora biti. Boško Šrot in Igor Bavčar imata dobesedno milijarde evrov, Zoran Janković ima politično kariero, predsednik vlade pa spisek izpolnjenih obljub, ki jih bo ljudstvo hvaležno sprejelo kot protiinflacijski ukrep.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

[coolplayer]
mms://217.72.76.71/KAOSOD/prispevki/20080519_komentar.wma
[/coolplayer]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *