Volilna matematika

Spoštovani! Politične stranke in liste imajo še do petnajstega septembra čas, da predložijo svoje županske kandidate in listo kandidatk ter kandidatov za mestne svetnike. Nekatere so to že storile, druge še bodo. Če bi sodili po napovedih o osvojenih svetniških mandatih, bi moral, takole, čez prst, imeti ljubljanski mestni svet vsaj toliko sedežev kot parlament, če ne kakšnega več. Matematika je kruta in dejstvo je, da se računica vsem ne bo izšla.

No, veselih napovedi o izjemnih volilnih rezultatih ne gre jemati brez zrna soli. Sploh glede na to, da je bolj ali manj jasno izražen cilj večine skupin v mestnem svetu preprečiti, da bi imela Lista Zorana Jankovića še en mandat absolutno večino v mestnem svetu.

O tem, ali je bilo 23 mandatov, ki so aktualnemu županu omogočali relativno lahko delo (sploh v primerjavi s prejšnjimi mandati), dobra ali slaba stvar, bodo seveda sodili volivci. Na načelni ravni bi se našlo dovolj argumentov tako za eno, kot za drugo stališče. A tisto, kar skrbi, so relativno nizki cilji tistih političnih strank, ki bi načeloma morale imeti v rokah platno in škarje mestne politike.

Namreč: poudarjanje vprašanje večine v mestnem svetu hočeš – nočeš vsebuje posredno sporočilo, ki pravi, da bo že bitka za mestni svet težka, kaj šele bitka za županski mandat. In to pove veliko o stanju (velikih) mestnih strank, ki so – tako se zdi – še vedno brez resnih idej kako spremeniti ravnotežje sil v ljubljanski politiki. Kot da bi vsi računali na to, da so se ljudje preobjedli Jankovića in da bo posledično veliko glasov po inerciji padlo njim v naročje.

In tu spet pridemo do matematike. Če privzamemo (pa še zdaleč ni nujno, da se bo to res zgodilo) da bosta bodisi Janković bodisi njegova lista , ali pa oba skupaj, dobila manj glasov kot pred štirimi leti, je seveda glavno vprašanje, komu bodo ti glasovi šli. Če bi se enakomerno porazdelili med kandidatne liste, potem neke hude razlike pravzaprav ne bi bilo. V proporcionalnem sistemu je pač tako, da se glasovi lahko hitro izgubijo v ostankih.

Po drugi strani pa nas izkušnja izpred štirih let nas uči, da samo število list in kandidatov še ni pogoj za morebitno politično razdrobljenost ljubljanskega mestnega sveta. Morda celo obratno. Če se bo zgodba ponovila tudi letos, zna marsikoga pošteno boleti glava. No, je pa res, da je do volitev še skoraj mesec dni.

Do takrat pa je lahko še celo konec sveta

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *