Žejni čez vodo

Spoštovani! V poplavi dogodkov, ki prehitevajo sami sebe, je v preteklih dneh skoraj, a ne popolnoma, neopaženo mimo nas zdrsnila novica, da odbor državnega zbora za lokalno samoupravo ponovno ni podprl ustanovitve občine Ankaran, čeprav je ustavno sodišče nedvoumno odločilo, da mora Ankaran postati samostojna občina.

Roko na srce, je dogodek za dan ali dva na raznih koncih povzročil kar precej slabe volje, a stvar je dosti bolj v nebo vpijoča. Ko bi morali odločali o ustanovitvi občine Ankaran, niti en član odbora, ne iz vrst opozicije ne iz vrst koalicije, konkretnega člena zakona ni podprl, a hkrati nihče ni glasoval proti. Končni rezultat je ta, da ustanovitvi občine ni nihče nasprotoval, a občina kljub vsemu ni ustanovljena.

Res je, občin je v Sloveniji preveč. Mnogo preveč. Nekje bo treba postaviti piko. A ustavno sodišče je bilo v primerih Ankaran in Mirna nedvoumno. Glede na postavljene standarde obe občini izpolnjujeta pogoje za ustanovitev, zato ju parlament mora ustanoviti. Še več – do ustanovitve je v občinah Trebnje in Koper, od koder se bosta bodoči občini izločili, zadržalo izvedbo lokalnih volitev.

Ne gre drugače, kot da jasno in glasno zapišemo, da je bil zakonodajni postopek v tem primeru grdo zlorabljen. Člani odbora, med njimi poslanec Luka Juri iz vrst socialnih demokratov so se sicer opremili z mnenji bolj ali manj uglednih pravnikov, ki so zatrjevali, da ustavno sodišče ne more posegati v pristojnostni državnega zbora, a luknjičavost te logike je vidna že od daleč.

Državni zbor je seveda vrhovni zakonodajalec, a ustavno sodišče je vrhovni varuh ustave. Gre za dva akterja v sistemu zavor in ravnovesij, ki je eden od temeljev demokratične ureditve. Oba morata pri svojem odločanju spoštovati ustavo in edini način da državni zbor legalno in legitimno obide odločitev ustavnega sodišča je sprememba ustave. To se – logično – ni zgodilo, zato poslanci nimajo niti enega pametnega izgovora za svoje ravnanje. Šlo je, skratka, za poslovniški trik, ki je poslancem omogočil, da so tako ustavno sodišče kot Ankarančane peljali žejne čez vodo.

In končni rezultat? Zaradi arogance poslancev tudi volitev v Kopru ni. Povsem možno je, da takšno stanje marsikomu ustreza. Verjetno vsaj do takrat, dokler ne bo znano, kako se bodo delili šuški, ki jih lokalni skupnosti vsako leto odšteje Luka Koper. Ciniki bi rekli, da bomo tako zdaj vsaj točno vedeli, koliko stane en glas. Tako v Kopru kot v parlamentu.

Lahko pa, da bo prej konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *