21. Liffe: Kino vaše in naše mladosti

Tokrat tudi v Šiški

Petnajst dni nas loči od svečanega odprtja 21. Liffa, ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma in hkrati tudi v dvorani 5 mariborskega Koloseja. V Ljubljani bodo predvajali film Tamara Drew, režiserja Stephena Frearsa, v Mariboru pa Mammutha, v režiji Gustavea de Kerverna.

Če je lani program obsegal 106 filmov, od tega 15 kratkih in so v štajerski prestolnici predvajali kar 23 celovečercev, bo letos na sporedu 119 filmov, od tega 21 kratkih, 24 pa jih bodo videli v Mariboru. Ob običajnih sponzorjih, brez katerih Liffa ne bi bilo, ga bo Cankarjev dom, kot je na novinarski konferenci pred tednom dni povedal programski direktor Simon Popek, letos izpeljal s partnerji.

Program je letos razdeljen kar na 12 sekcij, če mednje štejemo tudi programska sklopa Svet na kratko in Kino-integral, ki je programska novost.

V Perspektivah se mladi režiserji potegujejo za Mobitelovo nagrado vodomec, v Predpremiere so uvršćeni filmski vrhunci, odkupljeni za predvajanje po Sloveniji, Kralji in kraljice so nova dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov, v Panorami svetovnega filma bodo festivalski favoriti s petih celin, Ekstravaganca je pravzprav »polnočni kino« z raznovrstnimi drznimi vsebinami,medtem ko je Kinobalon namnejen otrokom med 7–14 letom starosti. Sekciji Posvečeno pa sta z dvakrat po štirimi filmi poklon mojstroma režije Brillanteju Mendozi in Eliji Suleimanu, nenavadnemu glasu palestinske diaspore, kot ga je v filmskem katalogu označila Špela Barlič. In tu sta še Fokus z Berlinsko šolo oz. novim nemškim filmom ter Retrospektiva s Simfonijami velemest kot so Berlin, London, Rim, Los Angeles, São Paulo in še kakšno.

In še nekaj malega o nagradah. Zmaj je nagrada občinstva, za katero se poteguje 39 celo-večernih filmov, ki nimajo zagotovljene slovenske distribucije, podeljuje pa jo Tobačna Ljubljana. Nagrado za najboljši kratki film podeljuje podjetje Menet, nagrado FIPRESCI pa svetovno združenje filmskih kritikov in novinarjev. Za tukajšnjo, zdaj že tradicionalno posebnost – Vodomca, nagrado za najboljši film Perspektiv, ki jo podeljuje Mobitel, pa tekmuje10 filmov.

O dobitniku Vodomca bo odločala mednarodna žirija v sestavi: Charlie Cockey, Frank L. Stavik in Goran Vojnović. V mednarodni žiriji za nagrado za najboljši kratki film pa so: Silva Čušin, Karpo Godina in Chris Fujiwara.

Morda še beseda, dve o cenah vstopnic. Videti so naravnost prijazne; vsaj za posameznika in za posamezno projekcijo, kar v principu znese okrog starega tolarskega jurja ali celo manj; precej manj pa s popusti, ki dosegajo tudi do 30 odstotkov za vstopnice iz predprodaje in/ali za več filmov hkrati ali pa ob starosti pod 25 in nad 65 let

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *