27. Liffe otvarja Skolimowski z 11 minutami. Prvič v Celju in Novem mestu!

Na vprašanje Radia KAOS kaj je novega na letošnjem festivalu, če ga primerjamo z lanskim, je Simon Popek, programski direktor 27. Liffe, odgovoril: Novi filmi so! In dve novi festivalski lokaciji, ob Mariboru še v Celju in Novem mestu, nova mladinska žirija Kinotrip... Zagotovo je letos prvo avtorsko ime Jerzy Skolimowski, potem Adejeva pa Verhoeven ter japonski režiserji, ki jih brez Liffa tu najbrž ne bi videli in seveda sijajna, nenehno se razvijajoča romunska kinematografija.

Sreda je dan, ko se začenja sedemindvajseti Liffe, Ljubljanski mednarodni filmski festival in prva projekcija se začne že zgodaj popoldne s Spopadom v Kosovelovi dvorani. Egiptovski, francoski, nemški in združenoarabskoemiratski film naj bi bil poklon revoluciji v Egiptu. Zdaj je to dokument o njenem propadu. Uradna otvoritev festivala je napovedana zvečer v Linhartovi dvorani s poljskim filmom 11 minut, prvega med letošnjimi avtorji Jerzya in kratkim predfilmom Vsi ti glasovi; Tudi v poljščini. Tokratni Liffe je že deseti za Simona Popka, programskega direktorja festivala. Z njim smo se pogovarjali neposredno po novinarski konferenci, še krepko v oktobru.

V Cankarjevem domu, točneje v njegovem Klubu, ki je eno od festivalskih srečevališč, kjer bo med drugim prihodnji ponedeljek popoldne seminar MEDIA Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, sem bil za Radio KAOS Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *