Avtomobilski salon po 16.letih. Čez dve leti morda (tudi) salon voznikov.

Mag. Iztok Bricl, direktor GR: Te dni bomo lahko občudovali parado avtomobilizma, ki bo z 260 vozili zasedla 12.000 kvadratnih metrov razstavnih površin. Dolgoletna odsotnost takšne prireditve je vrzel, ki jo bo 24. Avtomobilski salon Slovenije s predstavitvijo zadnjih modelov, kar 29 slovenskih premier in nemalo svetovnih s salona v Ženevi zagotovo zapolnil. Dr. Miro Cerar, predsednik vlade: Ponosen sem, da je v skoraj vsakem avtomobilu na tem svetu kakšen delček, ki ga ustvarijo slovenski proizvajalci. gospodarska rast, naš tehnološki razvoj, ki gre v korak s časom, omogoča vedno več delovnih mest in več možnosti za zaposlovanje mladih ob in na tehnologijah, ki so fascinantne. Vlada bo znanja in raziskovanja za tehnološki razvoj in hitrejše uvajanje sodobnih tehnologij še naprej spodbujala - že v šolah in vse do visoke znanosti. Zoran Janković: 24. Avtomobilski salon Slovenije vsekakor ponuja odgovore na vprašanje, kako združiti sporočila o zelenem mestu, o Ljubljani Zeleni prestolnici Evrope in tisto, kar predstavlja avtomobil kot statusni simbol, tisti avto, ki je okolju prijazen. David Jurič, predsednik sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije: V letih, ko ni bilo v Sloveniji avtomobilskega salona se je spremenilo tako rekoč vse in za dogodek ni le priložnost samo za tiste, ki rešujejo svoje mobilnostno vprašanje; Je mnogo več. Andrej Brglez, vodja Tehnološkega paviljona: Najbrž bi bolj potrebovali tudi salon voznic in voznikov, kot avtomobilski salon. Še tako tehnološko izjemno in opremljeno vozilo ne more nadomestiti izjemnosti, varnosti ali površnosti, morda nesmotrnosti in nepremišljenosti v ravnanju in reakcijah voznic in voznikov.

Tako zares, uradno, se je začelo v ponedeljek popoldne: Štiriindvajseti Avtomobilski salon Slovenije – z otvoritvijo v Festivalni dvorani, na robu, pravzaprav korak proč od edinega in še vedno največjega ljubljanskega sejmišča, Gospodarskega razstavišča, katerega posebnost je lokacija le streljaj od mestnega središča. Tam so vse razstavne površine, tudi tiste na prostem, začasno pokrite, te dni polno zasedene; Do zadnjega kvadratnega metra in ko govorimo o avtomobilskem salonu, ki je tokrat več kot samo razstava svetleče pločevine – znova enkrat po 16. letih v Ljubljani. Če se malce pošalimo, je bila zadnja avtomobilska razstava v Sloveniji »nedavno« tega v Celju; Enajst let je od takrat in v tem času se je na avtomobilski sceni v svetu in pri nas spremenilo skoraj vse in tudi o tem so na otvoritvi govorili slavnostni govorci, med njimi je bil prvi gostitelj, magister Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.

Te spremembe so več kot nazorne že na razstavnem programu tokratnega 24. Avtomobilskega salona Slovenije v skupaj 11 razstavnih dvoranah – tri dodatne so v montažnih objektih. Sodeluje 27 avtomobilskih znamk oziroma njihovih zastopnikov z 29-imi ali morda 30-imi slovenskimi premierami. Med približno 260 razstavljenimi avtomobili je kar sedem električnih in sedem hibridnih modelov pa tudi 41 lahkih gospodarskih vozil.

Gospodarsko razstavišče je ljubljansko podjetje, Zoran Janković pa ljubljanski župan in v njegovem slogu je pohvalil Briclovo napoved o pričakovanih 100.000 obiskovalcih avtomobilskega salona. Omenjenih 80.000 je zgolj rezerva, ki je ne sprejmemo!, je še dodal, še prej pa se je zahvalil vsem razstavljavcem za izjemno predstavitev njihovih proizvodnih in prodajnih programov.

V sklepnem nagovoru otvoritvenega dogodka, neposredno pred uradno otvoritvijo salona, je mag. David Jurič, predsednik sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije z nekaterimi organizacijskimi poudarki in s posebno omembo Tehnološkega paviljona, ki ga vodi Andrej Brglez z ekipo oddaje Mobilnost z RTV Slovenija, navzoče povabil na ogled avtomobilskega salona ter k sodelovanju v strokovnih pogovorih in drugih dogodkih.

Še pred uradno otvoritvijo pa smo si ogledali Tehnološki paviljon in se, posebej za Radio KAOS, pogovarjali z Andrejem Brglezom. Pogovor je nanesel na zanimivo idejo, ki utegne čez dve leti, na 25, avtomobilskem salonu Slovenije prinesti nenavaden preobrat, če ne celo revolucionarni zasuk. Vendar: počakajmo, n’č bat’!

Naš zadnji sogovornik v tej oddaji je direktor Toyota Slovenija, Toyota Adria d.o.o., Primož Tiringar. Najpomembnejši razlog, da smo ob mnogih drugih prav tako izjemnih predstavnikih avtomobilskih znam povabili k pogovoru, je Toyotino dolgoletno vztrajanje pri razvoju hibridnih in električnih vozil ter dveh izjemnih novostih v zadnjih mesecih kot sta hibridna yaris in sijajni CH-R ter hibridni “plug-in” prius.

Štiriindvajseti Avtomobilski salon Slovenije za radio KAOS spremlja Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *