Basescu v mestni hiši

Romunski predsednik je bil nekdaj župan Bukarešte

Včeraj se je na uradnem obisku v Sloveniji mudil romunski predsednik Trajan Basescu, ki je obiskal tudi ljubljansko mestno hišo, kjer ga je sprejel župan Zoran Janković. Preden je bil izvoljen na predsedniško funkcijo, je bil Basescu župan romunske prestolnice Bukarešta. Župan Janković je tudi zato dejal, da upa, da bo sodelovanje med obema prestolnicama na ta način še tesnejše.

Basescu je sicer nekoliko kontroverzna politična osebnost v romunskem političnem življenju, saj ga je parlament leta 2007 razrešil s tega položaja zaradi obtožb o korupciji, a se je na podlagi referenduma vrnil na položaj, ko ga je podprlo kar 75 odstotkov volivcev.

Slovenija in Romunija sicer sodelujeta na številnih področjih, tako gospodarskem, kot kulturnem in znanstvenem, pa tudi na varnostnem in obrambnem področju. Obe državi odnose ocenjujeta kot dobre in intenzivne, kot zanimivost pa omenimo, da se je po nekaterih zgodovinskih virih na Soški fronti borilo 20.000 Romunov, največ na kraških bojiščih. Spomenika na slovenskem ozemlju padlim romunskim vojakom tako stojita v Braniku v Vipavski dolini in pri Borojevićevem stolu ob Poti miru na goriškem Krasu. Posmrtni ostanki padlih romunskih vojakov se nahajajo tudi v kostnici žrtev 1. svetovne vojne na ljubljanskem pokopališču Žale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *