Bil je Igralec. Ostala sta občudovanje in strah pred neizrekljivim. Milan Štefe.

Milan Štefe, do zadnje avgustovske nedelje član ansambla MGL: ...Praizvedbe so za igralca problem; tu obstaja ključno vprašanje zaupanja... Študij, vaje in znova vaje, vse tja do popolnosti, ustvarijo zaupanje igralca do besedila in gledalca do igralca, predstave in gledališča...

V nedeljo nas je potem, ko smo že šteli zadnje počitniške ure, zadovoljni, da to poletje mineva, ne da bi nam bilo treba žalovati za lepim, dobrim in izjemnim, ko mislimo o gledališču, gledališčih in njihovih kmalu začetih novih sezonah, vsemu navkljub zadelo: umrl je Milam Štefe. Dramski, radijski, filmski in televizijski igralec, mojster odra, prvak, prevajalec iz nemščine, italijanščine, angleščine; Umetnik; Človek, ob katerem se je zdelo, da je podoba pred tabo nabita z znanjem, odrezava in neizprosna kot najtrši diamant in hkrati krhka kot vrč iz svilnatega porcelana. Sogovornik, ki je raje kot da bi odgovarjal na novinarska vprašanja, poskrbel za občudovanje in prežemanje radovedneža in pričakujočega gledalca s strastjo, ki jo zmorejo oblikovati samo odrske deske.

Iz njegovega in seveda tudi našega teatra, Mestega gledališča ljubljanskega, so včeraj sporočili, da je … »Po kratki hudi bolezni moral oditi Milan Štefe. Izvrsten dramski igralec, jezikoslovec, prevajalec, izobraženec. Poznavalec vsega človeškega. Fant, ki ga življenje ni prav pogosto razvajalo, a so bile njegove igralske kreacije najbrž prav zaradi tega tako pretresljive in globoke. Bil je sijajen odrski partner, dragocen sogovornik. Na dan odhoda je imel 59 let.«

Samo v MGL je v tridesetih letih ustvaril prek devetdeset vlog, vsaj toliko še v drugih gledališčih, na filmu in televiziji.

Če je, kadar je, sodeloval na novinarskih konferencah ob predstavitvah pred premierami, je bilo njegovo sodelovanje zadržano do sebe in manj do lika, ki ga je oblikoval ter polno pozornosti do avtorjev in soustvarjalcev predstave, posebej do kolegov v zasedbi. Z Milanom Štefetom nam je nekoč, polčetrto leto bo tega, po predstavi Zavednonezavedno avtorice Dragice Potočnjak, dramaturga Matjaža Mariniča in režiserja Mareta Bulca uspelo v Mini teatru, ki je bil z domžalskim Parnasom koproducent te predstave, posneti pogovor o izjemno zahtevni, goboko v človeško dušo, do srca segajoči uprizoritvi.

Kot podčrtaj Štefetovi umetniški izjemnosti še delček pogovora z dr. Borisom A. Novakom, rednim prof. in raziskovalcem na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo … pisateljem, pesnikom, dramatikom, esejistom, prevajalcem, literarnim teoretikom in urednikom, takoj po predstavi Zavednonezavedno, v kateri je Milan Štefe nastopil s soigralcem, sicer članom ansambla SNG Drama Ljubljana Rokom Viharjem:

Neodigrane ostajajo mnoge dramske vloge naslednjih gledaliških sezon, so že zapisali sodelavci, kolegi, kolegice, prijatelji iz njegovega gledališča, glavnega ljubljanskega teatra, MGL-ja. Milan nikdar več ne bo stal na odru. Nikdar več ne bo snemal filmov in radijskih iger… Nikdar več ne bo svetoval prijateljem in sodelavcem. Nikdar več se ne bo pošalil; s seboj na drugo stran je moral vzeti tudi svoj nenavadni smisel za humor. Tudi srebrne kodre njegovih las bomo lahko videli le še v slikah spomina. In načina, kako je pred izgovorjeno repliko včasih tlesknil z jezikom, se bomo prav tako le še spominjali …

Globok poklon Milanu Štefetu in njegovemu ustvarjalnemu geniju ter predano sočutje vsem njegovim tudi iz uredništva Radia KAOS.

Iz MGL so pravkar sporočili, da se bodo od ljubega prijatelja, kolega Milana Štefeta poslovili v soboto, 31. avgusta, ob 15. uri na pokopališču v Zgornji Besnici, žalna slovesnost pa bo v torek, 3. septembra, ob 17. uri na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *