Fassbinderjevo antigledališče na Mali sceni MGL: Demokracija kot drama in žur.

Ivana Djilas, režiserka: Fassbinderjevo besedilo je seveda zahtevno za uprizoritev; kljub zabavi, žuru, navidezni sproščenosti, neusmiljeno razgalja človeške značaje, medtem ko proučuje najboljšo od doslej ustvarjenih družbenih ureditev, kar naj bi bila ta naša demokracija. Maša Kagao Knez, koreografinja: Ne, to ni plesna predstava. Z gibom smo ustvarili atmosfero in oblikovali značaje posameznih likov. Murat, avtor glasbe in godbenik: Na gledališkem odru sem prvič v taki vlogi, kar je bil zame poseben izziv, režiserki pa sem povzročil najbrž tudi nekaj več skrbi in dela. To je zame izjemna izkušnja.

Kri na mačjem vratu je naslov drame Rainerja Wernerja Fassbinderja iz leta 1971, ki bo premierno uprizorjena nocoj na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega; Z vesolja se na naš planet spusti tujka ter privzame ime stripovske junakinje Phoebe Zeitgeist iz šestdesetih let in se odpravi med ljudi; Od vsakega Zemljana si zapomni nekaj besed, kakšen stavek ali misel; Ko se nazadnje z vsemi skupaj znajde na zabavi in jih končno ogovori z njihovimi lastnimi besedami, se sooči s komičnimi nesporazumi, tragičnim nerazumevanjem, zaničevanjem in popolno brezbrižnostjo. Drama pač; In žur; Kakor za koga, pač.

O prvič pri nas uprizorjeni drami tega nemškega avtorja smo se neposredno po novinarski konferenci nekaj dni pred premiero pogovarjali z režiserko Ivano Djilas in še dvema soustvarjalcema predstave – koreografinjo Mašo Kagao Knez in Muratom, avtorjem in hkrati izvajalcem glasbe, kot jo je na naših odrih še ni bilo slišati in videti.

Delo je prevedel Milan Štefe, dramaturginja uprizoritve je Ira Ratej, za likovno podobo so poskrbeli scenografka Nastja Miheljak, kostumografka Jelena Proković in oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik, lektorica pa je bila Barbara Rogelj.

Igrajo Tina Potočnik Vrhovnik, Mojca Funkl, Anuša Kodelja iz AGRFT, Karin Komljanec, Bernarda Oman, Gaber K. Trseglav, Matic Lukšič, Gregor Gruden ter kot gostje Tomo Tomšič, Žan Perko in že večkrat omenjni Murat. Ja, ves čas je na odru. Igra in muzicira, kot nam je že nazorno predstavil v pogovoru.

Premiero drame Kri na mačjem vratu si bo za Radio KAOS ogledal avtor tega prispevka Andrej Pengov, v prispevku uporabljene fotografije pa so delo Petra Giodanija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *