Festival Spider 9., praznik radikalnih teles, bo! Zunaj običajnega…

Matej Kejžar, plesalec, koreograf in umetniški direktor: Festival Spider, ki združuje in prepleta telesa ter z umetniškim izrazom odpira možnost za intenzivne kritične tematizacije kompleksne kulturno-politične atmosfere, družbenih trenj in paradoksov, sodobnih tabujev in najnujnejših vprašanj. Pripravljamo ga v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim in likovnim centrom, povezan pa bo povezan tudi s Festivalom radikalnih pogovorov, katerega glavna nit bo “vstajenje” in ki ga bo kurirala umetnica in filozofinja dr. Bara Kolenc, ter z (Ne)konferenco Ples> Denar, ki bo izpostavila vprašanja mednarodnih plesnih trgov. Pri tem sodeluje Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Sodelovalo bo 18 govorcev iz 10 držav. Aha, še to: Vstopnina na festivalske dogodke sledi modelu »plačaj kolikor zmoreš« oz. prostovoljnim prispevkom prek naše spletne strani ali na prizorišču.

V programu Radia KAOS opozarjamo, da so omejitve gibanja več ali manj umaknjene. Pravijo, da tudi če bi še veljale, kdo ve, kdaj se nam morejo znova zgoditi, bi deveti Festival radikalnih teles vsekakor bil. Tudi letos so ga pripravili tam v Plečnikovem gledališču, v Tivoliju, med Švicarijo in Cekinovim gradom

To je bil tudi razlog, da nas je v našem studiu obiskal umetniški direktor festivala Matej Kejžar, človek neizmerne volje in če upoštevamo še vrsto tehničnih zapletov, ki so nas pestili ob njegovem obisku, smemo zapisati, da tudi potrpežljiv mož in bitje, ki je ves čas v gibanju. Tudi, ko sedi tam na oni strani mize z mikrofoni, nenehno giba, živi, ja in tudi govori. Ne zmanjka mu.

Mateju Kejžarju zlepa ne zmanjka… nam pa je zmanjkalo – časa. Naš tokratni sogovornik je eden od 42 nastopajočih, ki pridejo v Plečnikovo gledališče parka Tivoli iz 11 držav in ki bodo nastopali vse večere do petka, pravzaprav sobote, 20. junija. Festival se začne danes, v sredo ob petih popoldne z radikalnimi pogovori, ki jih bo vodila dr. Bara Kolenc. Začenjajo z Vstajenjem. Vse podrobnosti pa so na voljo na spletu: Spider festival.

Človeštvo ni le del okolja, kot druge živali, ampak je okolje, če prepišemo prvo od štirih maksim, ki jih ima letošnji Festival radikalnih teles za moto in ki jih je podpisal Tristan Garcia: Oblika in objekt – v 25 funtov dragem »šokantnem« romanu.

Za radikalne pajke in za Radio KAOS sem se z Matejem Kejžarjem pogovarjal Andrej Pengov. Na svidenje in na gibanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *