Gledališki in plesni odri Cankarjevega doma v decembru in okrog njega

Andrej Jaklič, dramaturg, vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa Cankarjevega doma: Živahni, dražljivi pa tudi skrivnostni bodo odri in druga prizorišča Cankarjevega doma v prihodnjih dneh, posebej v decembru in tudi po Novem letu.

Ko so sredi septembra, na pragu nove sezone 2018/19 v Cankarjevem domu napovedovali in opisovali dogodke in vsebine, je generalna direktorica Uršula Cetinski navdušeno pripovedovala, kako je ta hiša »resnično osupljiv klobčič spoznanj, čustev in doživljanja«. Tam v enajstih mesecih pripravijo dva tisoč dogodkov za starejše in mlade, ljubitelje neznanega in častilce klasičnega, saj se pri njih, je še podčrtovala, srečujejo preteklost in sedanjost ter misli in spoznanja pa tudi dognanja in prizadevanja umetnikov, strokovnjakov in znanstvenikov s podobnim ciljem: prodreti globlje v skrivnost, s katero se ukvarjajo; Če kongrese, strokovna in družabna srečanja, simpozije ter marsikatero poslovo ali komercialno prireditev najbrž ne moremo uvrstiti med skrivnosti pa tja zlahka podtaknemo recimo prav odvijajoči se 34_Slovenski knjižni sejem, kjer je vse postvaljeno na ogled in marsikaj ponujeno v posluh, vendar samo do platnic in uvodnih napovedi; Vse drugo ostaja skrivnost, avtorjeva in vsakega posameznika v občinstvu, tako kot to velja za gledališče in ples.

In prav to je bila glavna tema našega pogovora v petek okrog poldneva, ko nas je v studiu obiskal vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa Andrej Jaklič, ki je hkrati tudi pomočnik direktorice kulturno-umetniškega programa. Z njim smo govorili o nekaterih tematski festivalih, zlasti o noviteti Maribor je naš, ki bo nekako začel prihodnje, 2019. leto.

Nekaj več smo se z g. Jakličem, po poklicu dramaturgom, ki se je pred dnevi vrnil z zanimive poti iz kanadaskega Montreala, pogovarjali o dogodkih, predstavah in prireditvah v decembru, še posebej v predprazničnih dneh konec leta, ko bo na Gallusovem odru nastopil avstralski umetniški cirkus s predstavo Ta čudovita bitja, v Linhartovi dvorani pa bodo na ogled pravkar na odru Mariborske drame premierno uprizarjani Drugibutalci v režiji donedavnega programskega koordinatorja Slovenskega stalnega gledališča Trst Igorja Pisona. To je Pisonovo avtorsko delo, nastalo na podlagi vsem – ali vsaj mnogim – znanih Butalcev Frana Milčinskega. Najdlje pa smo se z g. Jakličem zadržali prav v pogovoru o letečih ljudeh avstralskega cirkusa Circa.

Za podrobnejši pogovor o odrskih novostih za otroke in mladino nam je v pogovoru sicer zmanjkalo časa, zato naj ob koncu prispevka, katerega glavni del je pogovor z Andrejem Jakličem vendarle omenimo nekatere že, druge pa znova ali na novo uprizorjene – recimo jim otroške in mladinske predstave – kot so operno-baletna pravljica Gospod in hruške na glasbo Dušana Bavdka, dijaška gledališka predstava Hlapec Jernej in njegova pravica – po Cankarju v režiji Žige Divjaka, »polopera« za mlade Všeč si mi v režiji Nane Milčinski in pripovedovalska glasbena predstava Kralj Matjaž v idejni zasnovi Anje Štefan. Za mlajše občinstvo je privlačna tudi abonmajska ponudba v okviru abonmajev Moj prvi abonma, Abonma Ivan in Abonma Cankar.

Z vodjo gledališkega in sodobnoplesnega programa v Cankarjevem domu Andrejem Jakličem sem se pogovarjal Andrej Pengov, ki tudi podpisujem ta prispevek, Urša Pengov Bitenc pa je poskrbela za zvok in režijo. Na svidenje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *