Grajska žametovka 2016: zadnja trgana, prvič v dežju, kakovost izjemna

Edi Berk, pretor Častivrednega vinskega konventa sv. Urbana Ljubljana: Kakovost letošnje letine Grajske žametovke je dokaj dobra, vsekakor boljša kot lani in predlani, količinsko nekoliko skromnejša, čeprav z večjim številom grozdov, jagode so bolj drobne in posušene a zato boljše. To ni brajda, to je žlahtna trta, ki bo zaradi genov najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, zagotovo dolgo živela.

Tole, kar zdaj berete, poslušate in gledate, že teden dni ni več novica, smo pa v nadaljevanju poskrbeli za zanimiv pogovor sedem dni potem, ko so na Ljubljanskem gradu, menda prvič doslej, v dežju in najbrž kot zadnji v državi, potrgali grozdje Grajske žametovke, potomke najstarejše slovenske trte z mariborskega Lenta. Količina natrganega grozdja seveda ni omembe vredna, mimogrede, doslej so, vedo povedati sodobni graščaki, katerih aktualna predstavnica je direktorica Ljubljanskega gradu Mateja Avbelj Valentan, za protokolarno rabo namenili cele tri buteljke… No, morda kakšno več… Podatek o shranjenih steklenicah v grajski kleti, pa zdi, da je grajska, se pravi, poslovna skrivnost. Skrbnik grajske trte konventual dr. Julij Nemanič je ob trgatvi zatrdil, da bo kakovost letošnjega letnika zagotovo izvrstna. Radio KAOS pa je ob tej priložnosti povabil h kratkemu pogovoru pretorja Častivrednega vinskega konventa sv. Urbana Ljubljana Edija Berka.

V globinah grajskih kleti, tam nekje med temelji trdnjave nad mestom sem bil za Radio KAOS Andrej Pengov. Nekatere v prispevku uporabljene fotografije so povzete z uradne spletne strani Javnega zavoda Ljubljanski grad, avtor: Miha Mally.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *