Janković s 3000 EUR kazni, opozicija zahteva odstop

Mestna občina: kazen posledica dvoumne zakonske določbe

Ljubljanski župan Zoran Janković mora plačati tri tisoč evrov globe, ki mu jo je zaradi krišitve zakona o integriteti naložila protikorupcijska komisija. Janković je leta 2010 podpisal pogodbi o financiranju rokometnega kluba Krim in košarkarskega kluba Olimpija, leto kasneje pa je KPK ugotovila, da pogodbi nista vsebovali protikorupcijske klavzule.

Politične stranke pa se včeraj in danes ostro odzvale na to novico. V DeSUS, NSi in SDS so župana pozvali k odstopu. V DeSUS zato, ker se jim zdi sporno, da se občinski denar namesto vrtcem in šolam namenja športnim klubom, za SDS in NSi pa je poročilo le še eden v vrsti dokazov o korupciji župana. Predsednica ljubljanske NSi Mojca Kucler Dolinar je Jankovića pri tem označila še za lažnivca, ker naj bi snedel obljubo, da bo odstopil takoj, ko mu bodo dokazali korupcijo.

Malenkost bolj prizanesljiva je bila po poročanju Dnevnika vodja ljubljanskih socialdemokratov Metka Tekavčič, ki pravi, da je Janković vedno poudarjal, da verjame v pravno državo in odločitev sodišč spoštuje. Po njenem mnenju je problem predvsem to, da je županov sin predstavnik kluba in ima s tem možnost razpolagati s tem denarjem. Ljubljanski odbor Državljanske liste pa je danes v sporočilu za javnost zapisal, da je dejstvo, da je ena od obtožb o koruptivnem dejanju postala pravnomočna kaplja čez rob in zahteva takojšen odstop župana

Janković je globo dolžan plačati kot odgovorna oseba občine, ki mora prevzeti odgovornost za delo strokovnih služb, ki klavzule niso vključile v besedilo pogodbe, pojasnjujejo na mestni občini, kjer dodajajo, da je vse skupaj posledica interpretacije nejasne in dvoumne zakonske določbe, ki jo je podala Služba za pravne zadeve MOL, ki je zadolžena za pravni pregled vseh pogodb, preden jih podpiše župan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *