Kanclerka Merkel in premier Pahor v Stari Ljubljani

Šefa nemške in slovenske vlade o finančni krizi in evropski prihodnosti

Slovenijo je danes na povabilo premiera Boruta Pahorja obiskala nemška kanclerka Angela Merkel. Namen obiska je v prvi vrsti krepitev prijateljskih odnosov in nadgradnja dialoga med državama, poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama ter izmenjava pogledov o gospodarski in finančni krizi. Merkel je ob tem dejala, da je Slovenija verodostojna evropska partnerica, premier Pahor pa je dejal, da bo evropska ideja zaživela le, če bomo živeli v Združenih državah Evrope.

Pahor in Merkel sta se sprehodila po starem mestnem jedru, na Ljubljanskem gradu pa sta se srečala tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, tam pa se je nemška kanclerka tudi vpisala v zlato knjigo mesta Ljubljana.

Nemčija je sicer ena najpomembnejših političnih in gospodarskih partneric Slovenije, odnosi med državama pa so tradicionalno odlični. Zaznamuje jih intenzivna dinamika medsebojnih obiskov in srečanj na različnih ravneh. ZRN je ena najpomembnejših političnih in gospodarskih držav partneric RS. Državi tesno sodelujeta tudi v okviru EU. Merkel se je popoldne srečala tudi s predsednikom republike Danilom Türkom, ločeno pa še z vodjo opozicije Janezom Janšo.

foto: ljubljana.si, up-rs.si, sds.si

Leave a Reply

Your email address will not be published.