Ljubljana ima (spet) le en mestni praznik

Razprave o imenovanju Marka Jakliča na čelo Lekarn ni bilo

Ponedeljkova seja ljubljanskega mestnega sveta je minila predvsem v pričakovanju ponovne razprave o imenovanju Marka Jakliča na čelo Ljubljanskih lekarn. SDS in NSi sta namreč mnenja, da njegovo ponovno imenovanje predstavlja škodo tako za javni zavod kot za mestno občino, a sta predloga širitve dnevnega reda na začetku seje umaknili.

Svetnik SDS Anže Logar je povedal, da želijo na ta način prisiliti Listo Zorana Jankovića, da sama oblikuje gradivo in predlaga sklep, kar bi po njegovem omogočilo vsebinsko razpravo. Podžupan v začasni funkciji župana Aleš Čerin pa očitke zanika in dodaja, da je bil – pa čeprav nasproten predlogu SDS in NSI – že predlog amandmaja, ki ga je vložila Lista Zorana Jankovića, povsem vsebinski.

Tudi druga vroča tema ponedeljkove seje je postregla s kar nekaj proceduralnimi manevri. Spremembe statuta mestne občine so opozicijo močno razburile že pred letom dni, ko jih je predlagal še takratni župan Zoran Janković. Takrat se je zataknilo pri odločitvi, ali naj jih mestni svet obravnava po hitrem postopku in tudi tokrat ni bilo nič drugače.

Spremembe statuta so bile sicer na koncu potrjene, po novem pa je tako določeno, da o nepremičninskih poslih v vrednosti nad dvema milijonoma evrov odloča mestni svet, prav tako pa ima Ljubljana spet le en mestni praznik. To ostaja 9. maj, ki se po novem imenuje dan svobode in miru. Dodajmo še, da je svetniško mesto LDS namesto pokojnega Slavka Ziherla v ponedeljek zasedel veteran ljubljanske politike Slavko Slak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.