Ljubljana tudi uradno svetovna prestolnica knjige

Tone Pavček: "Praznina ni nikoli praznik"

Z dvigom zastave svetovne prestolnice knjige sta predsednik republike Danilo Türk in ljubljanski župan Zoran Janković tudi uradno oznanila Ljubljano kot svetovno prestolnico knjige leta 2010. Tik pred tem se je predsednik Türk, ki je častni pokrovitelj svetovne prestolnice knjige vpisal tudi v zlato knjigo mesta Ljubljana, s podpisom pa so mu sledili tudi člani častnega odbora, pisatelj Boris Pahor, pesnik Tone Pavček in publicistka Manca Košir, pa tudi direktor Javne agencije za knjigo Slavko Pregl. Predsednik republike Türk je v nagovoru dejal, da smo Slovenci narod knjige in poudaril, da je samo lani v Sloveniji izšlo 5200 naslovov.

Župan Janković je ponovno poudaril, da je pridobitev naslova predvsem zasluga načelnika oddelka za kulturo Uroša Grilca. Zamejski pisatelj Boris Pahor je poleg Svetlane Makarovič in Slavoja Žižka eden od – pogojno rečeno – nosilnih avtorjev svetovne prestolnice knjige. Čeprav je stavek o knjigi, kot orožju, ki ga je treba vzeti v roke sicer izrekel Bertold Brecht, se zdi, da velja prav pri Pahorju.

Svetovno prestolnico knjige je podprlo tudi ministrstvo za kulturo, v njej pa sodelujejo institucije iz cele Slovenije. A ministrica Majda Širca je za Radio KAOS dejala, da to ni le ljubljanski ali slovenski, pač pa kar svetovni projekt. Načelnik oddelka za kulturo Uroš Grilc pa si ne more oddahniti. Po eni strani se je projekt končal, po drugi strani pa se šele začenja.

Tone Pavček, leta 2008 je bil imenovan za častnega meščana Ljubljane, je ob vpisu v zlato knjigo zapisal, da dokler bo živela knji ga, ne pridejo hude sence nad Slovence. Pa vendar se včasih zdi, da knjigo – ali knjige – premalo cenimo. Prvi dan Ljubljane, svetovne prestolnice knjige se je popoldne nadaljeval s pogovorom z Borisom Pahorjev v Kinodvoru – prispevek še pripravljamo – zaključil pa se bo z večerno prireditvijo v Križankah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *