Ljubljanski giboni niso hoteli daleč

Konec prejšnjega tedna jih je nekdo izpustih iz ograde

V noči iz četrtka na petek je neznanec vdrl v bivališče gibonov v ljubljanskem živalskem vrtu in živali izpustil iz ograde, so konec preteklega tedna sporočili iz te ustanove.

Giboni k sreči niso šli daleč, pa tudi škoda, ki je pri tem nastala, ni bila velika. Vandal je vdrl skozi zunanja vrata njihovega notranjega prostora, najprej v servisni prostor za oskrbnika in nato še v bivališče gibonov, kjer jih je z bananami izvabil iz njihovega bivališča.

Zjutraj je oskrbnik opazil, kaj se je zgodilo in s hrano takoj zvabil v bivališče najprej samico z mladičem, nato pa tudi samca. Tri letni mladič pa je družino opazoval z vrha visokega hrasta ob gibonjem otoku, kamor se je želel vrniti. Oskrbniki so mu s hrasta napeljali dolgo vrv in mu nastavili svežo hrano. Takoj je splezal s hrasta in se vrnil v svoje domovanje.

Giboni živijo v družinah s samcem, samico in različno starimi mladiči. Ljubljansko gibonjo družijo sestavljajo samec Liping in samica Liling, stara sta 28 let ter njuni mladiči. Samica je stara 5 let, samec star 3 leta, najmlajši mladič r leto dni. Izvzemši ptiče, veljajo za najhitrejše in najbolj agilne živali, ki paprebivajo v krošnjah dreves.

Leave a Reply

Your email address will not be published.