LPP niha med zemeljskim plinom in motorji Euro 5

Hibridni avtobusi kar za 55 odstotkov dražji, z daljšim dobavnim rokom

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet bi moralo v okviru projekta Civitas Elan kupiti sedemindvajsetih hibridnih avtobusov, se pravi takšnih, ki kot pogon uporabljajo tako fosilna goriva kot električno energijo. Vendar pa sta se razvoj in dobava hibridih avtobusov zamaknila do te mere, da bi bili avtobusi dobavljivi šele po izteku programa Civitas Elan. Vršilka dolžnosti direktorice LPP Zdenka Grozde je v torek povedala, da so v Mestni občini Ljubljana Evropsko komisijo prosili za odobritev spremembe ukrepa trajnostnega razvoja, v katerem se je prestolnica zavezala k nakupu hibridnih avtobusov.

Avtobuse na zemeljski plin so si ogledali v Zagrebu, kjer si je LPP tudi za nekaj dni izposodil tak avtobus, Prav tako pa so z meritvami ugotovili, da so imajo avtobusi z dizelskimi motorji Evro 5 močno zmanjšane izpuste ogljikovega dioksida, v primerjavi z avtobusi na plin pa je njihova poraba močno manjša.

Grozde je dodala, da si v LPP potihem želijo predvsem avtobusov z motorjem Euro 5, saj bi morali za avtobuse na zemeljski plin vzpostaviti povsem nov sistem vzdrževanja in nabave rezervnih delov. Dodajmo še to, da ima prestolnica v tem trenutki še vedno okoli sto avtobusov, ki ne ustrezajo okoljevarstvenim kriterijem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *