Mestni svet sprejel proračuna, SDS spobija njuno veljavnost

Opozicijske stranke so skoraj uspele z obstrukcijo, nastala pa je poslovniška zmešnjava

Ljubljanski mestni svet je sinoči na burni in dolgi seji, ki je trajala skoraj do polnoči med drugim potrjeval tudi proračuna za leti 2015 in 2016. O tem, ali sta bila dokumenta potrjena ali ne se bodo mnenja sicer kresala še nekaj časa, saj so tik pred glasovanjem dvorano zapustile prav vse svetniške skupine razen treh, ki oblikujejo novosklenjeno koalicijo v mestnem svetu. Ta je sicer nato z večino glasov sklenil, da sta bila proračuna pravilno potrjena, a bo SDS sprejem aktov vendarle spodbijala pri pristojnem ministrstvu.

Vodja ljubljanske SDS Anže Logar je dodal, da je olja na ogenj prililo tudi glasovanje o amandmajih njihove svetniške skupine, ki bi omejile županove pristojnosti pri finančnem poslovanju. Druga točka spora pa so bila kadrovska imenovanja, ki so povzročila veliko slabe volje v Stranki modernega centra, saj so ocenili, da njihovi predlogi niso bili niti malo upoštevani. Ljubljanska mestna hiša je obstrukcijo v takšnem obsegu videla le redko. A vodja svetniške skupine Združene levice Nataša Sukič je dejala, da je bil množičen odhod iz razpravne dvorane spontano dejanje.

Načeloma odhod opozicijskih svetnic in svetnikov ne bi smel ogroziti večine koalicije Liste Zorana Jankovića, DeSUS in SD. A sta na seji manjkala dva svetnika LZJ, prav v trenutku obstrukcije pa je bila iz dvorane odstotna tudi svetnica SD Irena Kuntarič Hribar, ki je bila sicer prijavljena v glasovalno napravo. V gneči, ki je sledila, pa ni bilo več popolnoma jasno, ali je bil mestni svet v času glasovanja sklepčen ali ne, saj ni bilo svežega podatka o priostnosti, to pa je pozročilo poslovniško zadrego in dolgo prekinitev dela, v kateri je statutarno-pravna komisija iskala rešitev za nastali položaj.

Župan Janković pa je po seji dejall, da si ne predstavlja kaj bi bilo, če proračuna ne bi veljala, o množični obstrukciji pa pravi, da jo razume kot politično sporočilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *