Mladinsko zaključuje sezono z Grešnim kozlom; z Republiko Slovenijo odhaja v Poznanj; Željko Hrs je Župančičev nagrajenec.

V četrtek, 15. 6., zvečer bo Slovensko mladinsko gledališče v Klubu Mladinsko s Polono Balantič in Darkom Štrajnom pripravilo pogovor po odmevni uprizoritvi Fassbinderjevega Grešnega kozla. Pogovor bo povezoval Boštjan Narat.

Prvi ponedeljek v juniju so Grešnega kozla, kar morda ni najbolj posrečen prevod, premierno uprizorili, v torek pa izvedli le še eno ponovitev v junijskem terminu; Škoda, da se je ta uprizoritvena dinamika iztekla tako skromno in saj trije razlogi so za to zadržano obžalovanje. Prvi je vsekakor Rainer Werner Fassbinder in njegov pred skoraj pol stoletja napisani tekst, ki je tako neverjetno sovpadajoč z aktualnimi dogajanji v Evropi, tudi pri nas in predvsem v tej isti, no, zdaj že skoraj 30 let združeni, takrat še Zahodni Nemčiji; Drugi razlog je režiser Alen Jelen z Mladinčevo igralsko ekipo, tretji pa za naše razmere neverjetna domislica – koprodukcija s Tretjim programom Radia Slovenija, programom ARS, kjer so navdušeno sprejeli Jelenovo zamisel, da skupaj pripravijo zvočno, se pravi radijsko igro v gledališču in da jo hkrati, obnem torej, poslušajo tudi radijski poslušalci; prvo in doslej še kar nekaj časa edino ponovitev pa je bilo moč spremljati tudi v medmrežnem prenosu.

Najpomembnejši razlog, da je dinamika predstav in terminov v juniju opešala, je zlasti gostovaje Mladinskega na Poljskem v drugi polovici junija na Festivalu Malta Poznanj, ki je eden največjih poljskih festivalov z interdisciplinarnim programom, ki zajema gledališče, glasbo in vizualno umetnost. Mi pa smo se v ponedeljek, torej med krstno uprizoritvijo Grešnega kozla in njegovo prvo ponovitvijo, pogovarjali z njegovi režiserjem Alenom Jelenom.

Ta zadnja premiera v sezoni izbrisanih prizorov SMG-ja je in bo vsakič vredna ogleda, tudi v jesenskem obdobju. Ja, tudi ogleda ne le poslušanja. Prav zaradi nekaterih posebnosti, ki jih narekuje nastajanje radijske igre neposredno v radijskem, živem programu.

Letošnja izdaja Festivalu Malta Poznanj, kamor se, kot že povedano, prihodnji teden odpravlja SMG, nosi naslov Platforma Balkan, program pa sta pripravila režiser Oliver Frljić in umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča Goran Injac. Otvoritvena predstava bo odmevna in s Šeligovo nagrado ter na Borštniku nagrajena Republika Slovenija. Slovenija bo zastopana še s filmskim projektom Ime mi je Janez Janša ter noviteto 350 Janez Janša Bottles, Bojana Kunst pa bo nastopila s predavanjem in predstavitvijo poljskega prevoda svoje knjige Umetnik na delu, koncert skupine Laibach pa bo sklepni dogodek festivala.

Oddajo o Grešnem kozlu in aktualnostih v Mladinskem gledališču sem za Radio KAOS pripravil in se z režiserjem Alenom Jelenom tudi pogovarjal – Andrej Pengov. Med uporabljenimi fotografijami so tudi tiste, ki jih je na vajah za Grešnega kozla posnela Nada Žgank.

Ah, seveda, še ena pomembna reč, ki bi jo vsekakor moramo objaviti v tej »grešni zgodbi o Mladinskem«… Ne, ne gre za greh, za samo lepoto in ponos gre. Na sinočnji podelitvi Župančičevih nagrad za leto 2017, najvišjih priznanj Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture je Mestna občina Ljubljana nagradila vrhunskost štirih umetnikov, ki s svojim ustvarjalnim delom širijo ugled Ljubljane doma in po svetu. Sladatelja Jakoba Ježa so nagradili za življenjsko delo, za ustvarjanje in umetniške dosežke v minulih dveh letih pa so nagrajeni avtorica animiranih filmov Špela Čadež, pisatelj Goran Vojnović za roman Figa in gledališki, filmski in radijski igralec, ki nastopa tudi v Grešnem kozlu, Željko Hrs. Čestitamo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *