Na Hradeckega cesti odprli prvi hospic

Desetletna prizadevanja končno obrodila sadove

Danes je na Hradeckega cesti pod Golovcem vendarle vrata odprl prvi hospic v Sloveniji. Hiša, namenjena osebam ob izteku življenjske poti, njihovemu bivanju in negi, je sad desetletnih prizadevanja društva Hospic, stoji pa na mestu stavbe, ki jo je prav za namen hospica mestni občini zapustila pokojna Marija Mehle. Predsednica društva Hospic Tatjana Fink je ob današnji otvoritvi dejala, da je umiranje več kot samo medicinski proces.

Fink se je še zahvalila vsem donatorjem ter ministru za zdravje Dorijanu Marušiču in županu Zoranu Jankoviću. Slednji je dejal, da sta si za hospic prizadevali že nekdanji županji Vika Potočnik in Danica Simčič, Minister za zdravje Marušič pa je dodal, da je hospic pomembna pridobitev slovenskega zdravstvenega sistema.

Hospic ima 3 etaže z dobrimi 840 m2 neto tlorisnih površin. Pritličje je namenjeno skupnim in tehničnim prostorom, v prvem in drugem nadstropju pa so bivalni prostori za 9 oseb. V vsak bivalni prostor se lahko postavi še dodatna postelja za sorodnika oziroma negovalca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *