Na Jazz festival Ljubljana letos prihaja Macy Gray

Festival bo potekal od 2. do 6. julija

Med popularnejšimi imeni, ki bodo od prihodnjega torka, 2. pa do sobote, 6. julija nastopila na odrih Kluba in Štihove dvorane Cankarjevega doma, Križank, na ljubljanski tržnici in ob otvoritvi razstav tudi v Mali galeriji CD-ja in v MGLC-ju, sta Benigar in Costa posebej izpostavila pevko Macy Gray in njen najnovejši projekt z Davidom Murrayem, ki bo predstavljen zadnji dan festivala v Križankah.

Prejšnji torek so v Klubu Cankarjevega doma predstavili program 54. jazz festivala Ljubljana, dan kasneje, 19. junija, pa tudi v tražškem Auditoriumu di Casa della Musica, Program sta predstavila umetniška direktorja festivala Bogdan Benigar, vodja festivala in jazzovskega programa v Cankarjevem domu in Portugalec Pedro Costa.

Fokus festivala posvečajo življenjskemu delu vsestranskega umetnika, predvsem pa izjemnega nemškega pihalca Petra Brötzmanna, ki je eden najpomembnejših evropskih predstavnikov sodobne improvizirane glasbe, ki pa je javnosti manj znan po svoji vizualni umetniški produkciji. Konec petdesetih let je študiral slikarstvo v rodnem Wuppertalu; Na njegovi pregledni razstavi v MGLC, prvi v Sloveniji, bodo na ogled dela na papirju – risbe, grafike in akvareli, nekaj slik in objektov ter ovitki plošč in plakati. Na drugi tokrat fotografski razstavi z naslovom To je naša muska!« pa bo Brötzmann ujet v objektive fotografov, kakor jih je izbral Žiga Koritnik.

Radio KAOS so posebej zanimale podrobnosti o nastopu European Saxophone Ensemble, ki bo v soboto že ob 10.h dopoldne na tržnici in za katerega so na voljo brezplačne vstopnice. Umetniški vodja tega evropskega ansambla, ki je pravzaprav celovit mednarodni glasbeni, pedagoški in umetniški projekt, je Guillaume Orti.

Posebej pa smo se za Radio KAOS pogovarjali s Pedrom Costo, ki smo mu za ogrevanje zastavili vprašanje, kdo (in kaj) pravzaprav je… ? Na naše »ogrevalno« vprašanje je hudomušno odreagiral in ko smo podčrtali, da nas zares seveda zanimaj še vse kaj drugega, je pojasnil, da je solastnik jazzovske založbe Clean Feed in jazzovske trgovine v središču Lizbone Trem Azul, ki poskrbi tudi za snemanja in produkcijo posnetkov z ljubljanskega jazz festivala, kar se bo zgodilo seveda tudi letos. Na vprašanje, kako bi lahko opredelil glavno vsebinsko oz. programsko opredelitev in cilje letošnjega festivala, je dejal, da je to zagotovo najboljša jazzovska glasba, ki jo ustvarjajo vrhunski umetniki tega časa, ne glede na to ali gre za klasično džeziranje v najbolj žlahtnem pomenu besede ali pa za povsem sodobni jazzovski izraz in nastop kjer bomo slišali tako za abstraktno kot konkretno skladanje in muziciranje, improvizacijo in v notovju že davno zapisane skladbe.

Kaja Draksler je za petkovo popoldne pripravila v dvorani M3/4 Cd-ja predavanje: Cecil Taylor, Struktura v improvizaciji; Omenili smo, da je koncert na tržnici brezplačen, kar velja še za nekaj drugih dogodkov in nastopov – med drugim tudi za omenjeno predavanje, pri čemer gre velika zahvala ameriškemu veleposlaništvu v Ljubljani, ki je izdatno podprlo letošnji festival. Vse druge programske podrobnosti pa so na voljo na www.ljubljanajazz.si.
S Pedrom Costo se je pogovarjal avtor prispevka Andrej Pengov, v prispevku uporabljeni glasbeni inserti pa so delo skupin Davida Murraya Infinity Quarteta s sijajno Macy Gray in turškega jazzovskega mojstra Ilhana Ersahina s skupino Istabul Sessions, katerega koncert je pred dvema letoma na tem festivalu žal odpadel zaradi nekih njegovih neprijetnih osebnih okoliščin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.