Na Slovenski odkrili dve tisočletji star grob iz časa Emone

Grobov bi bilo lahko celo petdeset

Medtem, ko na delu Slovenske ceste med Šubičevo in Čopovo že poteka betoniranje in polaganje tlakovcev, na kraku med Čopovo in Ajdovščino še potekajo izkopavanja, kjer so arheologi pod vodstvom Martina Horvata iz ljubljanskega Mestnega muzeja včeraj naleteli na izjemno najdbo.

Odkrili so namreč tri nedotaknjene grobove Emoncev, ki so tu živeli pred 2.000 leti. Kokretno, gre za grobove z začetka prvega stoletja našega štetja. Med njimi izstopa kamnita skrinja, v kateri so našli dobro ohranjeno stekleno žaro s posmrtnimi ostanki pokojnika, ob njej pa so shranjene tudi steklene posode in steklenice.

Med dozdajšnjimi deli na Slovenski cesti so sicer našli pet grobov, na območju celotnega gradbišča pa bi jih po pričakovanjih lahko bilo do petdeset. Grobove bodo arheologi izkopali in najdeno odpeljali v muzejski depo na čiščenje in obdelavo, verjetno pa bodo kmalu postali del stalne zbirke ljubljanskega mestnega muzeja

Zadnja arheološka odkritja z izkopavanj pred petimi leti na Kongresnem trgu si še do konca maja lahko ogledate na razstavi Emona: mesto v imperiju v Mestnem muzeju Ljubljana.

foto: MGML

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *