Naraščaj v ZOO Ljubljana

Zebri, črni čopičarki, alpaka in samec kamele novi prebivalci živalskega vrta

Dve zebri, dve črni čopičarki in trije mladiči alpake, to je (zaenkrat) letošnja kotitvena bera v ljubljanskem živalskem vrtu. Poleg tega pa so z Danske pripeljali novega samca dvogrbe kamele, saj je sredi poletja zaradi zapletov s prebavili poginil samec Ali, ki je delal družbo samici Karameli.

V čredi Champanovih zeber, ki domuje poleg peskovnika, nasproti ograde z gepardi, je glavni samec Bili, ki je v Ljubljano prišel konec leta 2012. Kmalu je postal glavni v ogradi sparil obe odrasli samici. V noči na petek, 10. oktobra, je skotila Srečka in sicer samico, v noči na soboto, 11. oktobra, pa je samčka skotila mladiča še njena mama.

V soboto 11. oktobra se je za dva mladiča povečala tudi družina črnih čopičark, ki bivajo ob sajmirijih pri vhodu v ZOO Ljubljana. Pri teh marmozetkah za mladiče skrbita tako samec kot samica. Slednja jih doji, samec pa prenaša na svojem hrbtu. Tako lahko samica počiva in ima več časa za prehranjevanje, s tem pa tudi dovolj mleka, da prehrani mladiča.

Naraščaj so letos dobile tudi alpake. Čredo sestavljajo črni samec Pepito, najstarejša rjava samica Julie ter mlajše svetle samice z imeni Lucia, Anika, Krea in Felicia. Alpaka Lucija je samčka skotila v začetku julija, konec julija je samčka skotila Felicija, Krea pa je tretjega samčka skotila konec septembra.

Prejšnji teden pa je družbo dobila tudi kamela Karamela. Ker je samec Ali sredi poletja poginil zaradi razjede na želodcu, so v ljubljanskem živalskem vrtu za pomoč prosili safari park Givskud na Danskem, od koder je prišel samec Sepa. Zanj upajo, da bo lahko skupaj s Karamelo čez dve ali tri leta poskrbel tudi za kamelji naraščaj.

foto: zoo.si

Leave a Reply

Your email address will not be published.