NIJZ: V izbruhu ošpic trije primeri iz ljubljanske regije

Intenzivno iščejo ljudi, s katerimi so bili okuženi v stiku

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sinoči razglasil izbruh ošpic, prvega po letu 1994. Po prvih podatkih je zelo verjetno zbolelo enajst ljudi, pri petih je bila okužba laboratorijsko potrjena. Po besedah Marte Grgič Vitek z NIJZ so se vsi bolniki udeležili mednarodne razstave psov v Šempetru pri Novi Gorici v začetku meseca.

Grgič Vitek ocenjuje, da je okužbo z ošpicami na razstavo vnesel kateri od tujih udeležencev razstave, med njimi je bilo največ Italijanov. Dodaja, da iskanje vira okužbe ni smiselno, saj se virus prenaša po zraku in je za stik z virom lahko dovolj že to, da smo v istem prostoru s človekom, okuženim z ošpicami. Zato NIJZ intenzivno išče ljudi, ki so bili v stiku z okuženo enajsterico, pri tem pa jih čaka še veliko dela

Edina zaščita za ljudi, ki bi se lahko nalezli ošpic od katerega od okužene enajsterice je čimprejšnje cepljenje, še posebej to velja za otroke do enega leta starosti, ko otroci dobijo prvi odmerek cepiva proti ošpicam.

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja 4–7 dni. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli 10 dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja.

Zato obstaja možnost, da je prišlo tudi do sekundarnih okužb, kar se bo pokazalo v naslednjih dneh. Manjša precepljenost proti ošpicam je namreč v letu 2013 padla za dober odstotek na slabih 94 odstotkov, predvsem na račun slabše precepljnosti v ljubljanski regiji

Grgič Vitek še dodaja, da med okuženimi s pasje razstave otrok ni, prav tako pa so na NIJZ kasneje še dodatno zanikali informacijo, da naj bi za ošpicami zbolela tudi neka osnovnošolka iz nogovoriške regije. Grgič Vitek je posebej poudarila, da gre za izbruh ošpic, se pravi povečano število primerov glede na siceršnje stanje in ne za kakršnokoli epidemijo.

Primorske novice pa danes v svoji spletni izdaji poročajo o primerih ošpic med šolarji v Ajdovščini in povečanem številu odraslih, ki se želijo cepiti proti tej nalezljivi bolezni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.