Obglavljenje pred magistratom… ?

Še ena poletna iz prestolnice

Ja, tudi to se (lahko kdaj) zgodi. Eksekucije, take z giljotino tokrat sicer ne bo, bo pa – zgolj kot reminiscenca slavnega zavzetja Bastillie, ki ga Francija že 222 let slavi z nacionalnim praznikom, jutri, v četrtek, 14. julija, ob 20. uri v Desnem atriju Mestne hiše Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, odprl razstavo »Marija Antoinetta«, gledališki objekt.

Ob tej priložnosti smo v studio Radia KAOS povabili avtorja razstave, scenografa, kostumografa, dramatika in režiserja magistra Mateja Filipčič; pred dobrimi sedmimi meseci je namreč v Viteški dvorani Križank pripravil nenavadno predstavo o tej, za mnoge – seveda, predvsem za Francoze – zelo sporni francosko-avstrijski kraljici. Maestro Filipčič tokrat s kostumi s predstave, ki so delo Alana Hranitelja, »zida« razstavo in skozi njo brez števila zgodb o vladanju, morali, strasteh, lepoti in zmotah. Razstava bo odprta do 28. avgusta, teden dni po otvoritvi, 21. julija, pa bodo ob 19.uri pred Mestno hišo pripravili tudi »Zagovor Marije Antoinette«, del omenjene predstave ob koncu lanskega leta, ki jo bodo v celoti znova postavili na letošnjem Borštniku.

Zagovor je morda njen najzanimivejši – ali vsaj najbolj dramatični del, zato bo vsekakor vreden pozornosti tudi v taki postavitvi, ki je zaradi besedila, postavitve in tudi sodelujočih že doslej zbudila veliko pozornosti. Še teden dni kasneje, v četrtek, 25. avgusta 2011, pa bo v Mestni hiši okrogla miza na temo »Marija Antoinetta – refleksija«. Morda se prav tam ob izkušnjah iz leta 1789 zgodi kak koristen miselni obrat ali poišče manj krvava, vendar revolucionarna, se pravi prekuciniška zamisel za novo življenje v domačem kraljestvu, se je in je v pogovoru z Matejem Filipčičem med drugim spraševal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *