Odkritja zlate dobe islamske civilizacije na Gospodarskem razstavišču

Razstavo 1001 izum si lahko ogledate do 2. julija

Od danes pa do drugega julija bo na Gospodarskem razstavišču na ogled razstava 1001 izum. Svetovno znana razstava je večkrat nagrajen vodnik po odkritjih zlate dobe islamske civilizacije in njenih prelomnih vplivih na področja znanosti, tehnologije in kulture. Med drugim obiskovalcem ponuja več kot 60 interaktivnih eksponatov, z vrhunsko paleto modelov, simulacij, različnih iger, produkcij, izdelkov in verodostojnih virov prikazuje znanstveno in kulturno dediščino islamske civilizacije od 7. do 16. stoletja.

Razstavo so prvič postavili v londonskem Muzeju znanosti leta 2010, od takrat pa jo je videlo več kot 6 milijonov obiskovalcev po vsem svetu. Leta 2010 je dobila Googlovo nagrado za znanost in tehnologijo, leto kasneje pa še nagrado za najboljšo potujočo razstavo. Prav letos je UNESCO ob Mednarodnem letu svetlobe razglasil partnerstvo s 1001 izumom in postavil v ospredje znanstvenika Ibna al Haitama, ki velja z svojimi razlagami o svetlobi in vidu za očeta optike.

Številna znanstvena odkritja islamskega sveta so odločilno vplivala široko območje od Španije do Kitajske, hkrati pa so se v islamski znanosti ohranila tudi marsikatera dognanja antične Evrope, ki so jih renesančni umetniki in znanstveniki stare celine šele stoletja kasneje ponovno odkrili.

Del razstave je tudi kratek film producenta Ahmeda Salima v katerem nastopa oskarjevec Ben Kingsley. Film z naslovom 1001 odkrije: knjižnica skrivnosti na kratko prikazuje znanstveno dediščino islamske civilizacije. Razstava bo odprta od 2. aprila do 2. julija 2015, vsak dan med 9. in 20. uro.

foto/video: 1001izum.si

Leave a Reply

Your email address will not be published.