Pavlinove kamere prekinile sejo

Nadaljevanje seje čez 14 dni

Sinočnja seja ljubljanskega sveta bi morala miniti v znamenju bežigrajskega stadiona in rahlo presenetljivega umika točke o podaljšanju časa, ko je na javnih parkiriščih obvezno plačevanje parkirnine. A zgodilo se je, da svetniki niso prišli dlje od druge točke dnevnega reda, saj je svetnico Liste Zorana Jankovića Mileno Milevo Blažič zmotilo dejstvo, da je svetnik SDS Jernej Pavlin delo mestnega sveta snemal z dvema kamerama, eno usmerjeno na župana Jankovića, drugo pa predvsem na svetnike LZJ.

Pavlinje bil kasneje iz seje izključen, saj kljub sklepu mestnega sveta, naj preneha s snemanjem, tega ni želel storiti. Od pritožbe Blažič do Pavlinove izključitve se je namreč zgodila serija proceduralnih zapletov, ki jih je statutarno-pravna komisija mestnega sveta nato presekala z mnenjem informacijske pooblaščenke v podobni zadevi, češ da morajo s snemanjem soglašati vsi vpleteni. In čeprav so predvsem Pavlinovi kolegi iz svetniške skupine SDS demonstrativno dajali soglasje, da jih Pavlin snema, večina tega ni podprla.

A kot kaže, se bo Pavlinu želja po, kot je dejal, večji transparentnosti sej uresničila. Župan Zoran Janković je namreč napovedal, da bodo poiskali rešitev, ki bi omogočila prenose sej mestnega sveta tudi preko spleta. A še prej je SDS očital, da so njihovi motivi pravzaprav drugačni.

Dodajmo pa tudi, da je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar na družbenem mediju Twitter danes priporočila MOL, naj snemanje sej uredi s poslovnikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.