Poimenovanje Titove ceste neustavno

NSi bi jo poimenovala po Andreju Bajuku, SDS po Lojzetu Slaku

Ustavno sodišče je danes razglasilo, da je odlok ljubljanskega mestnega sveta, s katerim so na novo poimenovali Titovo cesto, neustaven. Mestni svet je odlok sprejel 25. maja leta 2009, stranka Nova Slovenija pa je preko predsednika njenega podmladka Jerneja Vrtovca in članice Lidije Drobnič vložila zahtevo za presojo ustavnosti. Ustavno sodišče se je pri odločitvo naslonilo predvsem na ustavno določbo o človekovem dostojanstvu in ugotovilo, da prav ime Josipa Broza v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim in da je mogoče ponovno poimenovanje ulice po njem objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu. V NSi so nad razsodbo, razumljivo, navdušeni.

Iz kabineta ljubljanskega župana Zorana Jankovića so kot odziv poslali kratko pisno izjavo, v kateri so zapisali, da bodo odločitev ustavnega sodišča dosledno upoštevali, da pa je vodstvo Mestne občine Ljubljana je kljub temu ponosno, da je že pokojni mestni svetnik in predsednik Komisije za poimenovanje naselij in ulic Peter Božič predlagal poimenovanje vpadnice po Josipu Brozu Titu. Dodajajo, da je poimenovanje Titove ceste podpiralo 60 odstotkov Ljubljančank in Ljubljančanov. Na razsodbo pa se je odzvala tudi vodja ljubljanskih socialdemokratov Metka Tekavčič.

Z izjavo za javnost so se na odločitev sodišča odzvali tudi pri ljubljasnki SDS, ki odločitev prav tako pozdravljajo in ocenjujejo, da je Ustavno sodišče tako zavarovalo človekovo dostojanstvo kot najvišjo etično vrednoto slovenske države in demokracije. V SDS predlagajo, da bi Titovo cesto imenovali po nedavno preminulem mojstru harmonike Lojzetu Slaku, medtem ko v NSi predlagajo, da bi jo poimenovali po nekdanjem premieru in predsedniku te stranke Andreju Bajuku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *