Poklon našemu največjemu pesniku

Protestni duh je bil vsem na očeh

Ob današnjem slovenskem kulturnem prazniku je na Prešernovem trgu v Ljubljani potekal tradicionalni recital Prešernove poezije. Poklon Prešernu je že sedemintridesetič po vrsti priredilo Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Na prireditvi, ki smo jo v živo prenašali na Radiu KAOS je z dvajsetimi interpretacijami nastopilo 16 dramskih umetnic in umetnikov, začenši z Zdravljico, v izvedbi Toneta Gogale.

Recital se je začel kot protest proti poskusom utapljanja slovenske kulture v unitarni kulturni politiki takratne Jugoslavije. In protestni duh je bil vsem na očeh tudi letos.

Dramska igralka in sindikalistka Maja Sever je opozorila na vedno slabše pogoje v katerih delajo kulturni ustvarjalci ter na propadajočo kulturno infrastrukturo. Ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je v nagovoru napovedala reševanje socialnih vprašanj, ki danes vse prepogosto tarejo tudi vrhunske kulture ustvarjalce.

Že pred samim začetkom pa je ob postroju častne čete Slovenske vojske delegacija v imenu predsednice republike Nataše Pirc Musar položila venec pred spomenik našemu največjemu pesniku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *