Ponedeljkovi protesti v Ljubljani minili mirno

Na Trgu republike več tisoč demonstrantov, pred mestno hišo nekaj deset

V včerajšnjem nadaljevanju protestnega vala po Sloveniji je bilo najhuje v Mariboru, kjer je – podobno kot konec prejšnjega tedna v Ljubljani – nekaj deset posameznikov sprovociralo izgrede in posredovanje policije. V Ljubljani pa so bili včeraj skoraj hkrati napovedani trije protesti: na Kongresnem trgu, pred mestno hišo in pred Vrhovnim sodiščem. Slednji je bil, kot kaže, udarec v prazno, saj v Miklošičev park ni prišel nihče razen policistov in novinarjev. Zato pa se je nekaj deset ljudi zbralo pred mestno hišo, kjer so vzklikali gesla proti županu Zoranu Jankoviću.

A slabih sto metrov stran, na Prešernovem trgu, je Jankovića pričakal aplavz, saj je tam potekala prireditev Ljudje, prižgimo luč, s katero se je uradno začel Veseli december v Ljubljani. Janković je No, večtisočglava množica pa se je zbrala na Kongresnem trgu. Okoli šeste se je del protestnikov odpravil na pohod po ljubljanskih ulicah, kjer so vzklikali gesla proti politični eliti, strankam in bančnemu sistemu

Policisti so pohod spremljali od Kongresnega trga, po Slovenski cesti, mimo železniške postaje in nato navzdol po Resljevi, na Trubarjevo ter čez Prešernov trgm kjer je bilo že tako kar precej ljudi.

Protestniki so se nato preselili še pred parlament, kjer so skupaj s preostalimi vztrajali še približno dve uri, občasno skandirali, nato pa so se mirno razšli.

Za razliko od Maribora policija v Ljubljani ni imela pretiranega dela. Po podatkih, objavljenih na njenem Twitter računu, so zaradi posedovanja petard, noža, teleskopske palice in barve pridržali pet mladoletnikov, pred mestno hišo pa so pregledali nahrbtnik vsaj enemu mlajšemu moškemu, legitimirali pa so še nekaj drugih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.