Protest tisočih skušalo uničiti nekaj deset skrajnežev

Policija izgrednike umirila z minimalno uporabo sile, poškodovanih osemnajst ljudi.

Včerajšnji protivladni protesti v Ljubljani so se izrodili v nasilje, potem ko je policija posredovala proti skupini nekaj deset skrajnih desničarjev, ki so pred tem zavzeli osrednji del parkirišča na Trgu republike ter provocirali druge udeležene, nekateri pa so vzklikali tudi neonacistična gesla. Policija je s ciljanim vpadom v množico neonaciste sicer razgnala in jih nekaj prijela, sledil pa je splošen obračun s huligani, v katerem je bilo poškodovanih je bilo osemnajst ljudi, med njimi trije policisti ter vsaj en novinar.

V nadaljevanju obračuna, ko so med izgredniki ostali le še najbolj bojeviti, je solzivec padel tudi po policistih, ki pa so reagirali tako, da so jih porinili preko Plečnikovega nazaj na Kongresni trg in park Zvezda, kjer so jih ob pomoči helikopterja in vodnega topa razgnali do te mere, da niso bili več nevarni. Nekateri med njimi so se sicer zbirali še na Prešernovem trgu, a je policija tam zaprla dostop do Magistrata, nadaljnjih izgredov pa ni bilo.

Včeraj se je vse skupaj sicer začelo z mirnim protestom ob 16. uri na na Kongresnem trgu, kjer so plakati predvsem izražali nasprotovanje vladi Janeza Janše, njenim politikam ter nekaterim ministrom, našel se je pa tudi kakšen protestnik proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Pojavile so se tudi prve protestnike zahteve.

Skupni imenovalec vseh protestnikov je bil občutek brezizhodnost in odtujenosti politike ter gnev nad položajem v državi. Prišli so vsi. Stari, mladi, upokojenci, študentje, moški, ženske, zaposleni in nezaposleni. Skandiranje je bilo glasno, a nekateri so se tudi zabavali.

Ocenjujejo, da se je včerajšnjih protestov udeležilo okoli 10.000 ljudi, kar je daleč najbolj množičen protest v Ljubljani vse od delavskih protestov leta 2007. Včeraj so protesti hkrati potekali tudi v nekaterih drugih mestih, novi pa so napovedani za ponedeljek, potekali pa naj bi hkrati v Ljubljani in Mariboru.

Oglejte si še fotogalerijo na naši Facebook strani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.