Protesti v Ljubljani minili mirno

V petek napovedan že nov protest

V središču Ljubljane je danes potekal protest solidarnosti z Mariborom. Po včerajšnjem ostrem in za mnoge prekomernem posredovanju policije, ki je s solzivcem in gumijevkami razgnala tudi mirne protestnike in celo naključne mimoidoče, se je danes popoldne na Kongresnem trgu zbralo približno petsto ljudi, ki so protestirali tako v podporo Mariborčanom kot proti vladi, še posebej notranjemu ministru Vinku Gorenaku

Na Kongresni trg je prišel tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je zbiranje svobodno, protesti legitimni in da ima vsak pravico do svojega mnenja, vendar je bil tudi sam kmalu deležen žvižgov.

Med ljudi so bili pomešani tudi provokatorji, ki so občasno izzivali ostrejše reakcije, a neuspešno. Položaj se je zaostril šele, ko so se nekateri med njimi napotili proti vladnim poslopjem na Gregorčičevi, nakar je Slovensko censto zaprl policijski kordon

Protestniki so se nato zbrali pred parlamentom, kjer so jih je prav tako pričakal kordon policije. Tam so nadaljevali z vzklikanjem gesel, občasne provokacije s petardami, jajci in kakšno granitno kocko pa niso obrodile sadov, saj policija kljub grožnjam, da bo to storila, ni posredovala.

Navkljub nekaterim informacijam se protesti niso razširili pred magistrat, nasploh pa so, kljub napeti situaciji, minile mirno. Sploh, če jih primerjamo z izbruhom nasilja med študenstkimi protesti pred dvema letoma. Dodajmo, da je bil na omrežju Facebook za petek že napovedan nov, tokrat neposredno protivladni, protest.

Obširnejšo fotogalerijo si oglejte na naši FB strani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *