Risa dobila prost izhod zaradi žledoloma

V ZOO Ljubljana poudarjajo, da živali ljudem nista nevarni

Ena od posledic žledoloma, ki prizadel Slovenijo, je tudi zaprtje ljubljanskega živalskega vrta, saj so polomljena drevesa poškodovala ograde za živali kakor tudi zunanja ograda. Tako so poškodovane ograde muflonov, gamsov, risov, gvanakov, kozorogov, predvsem pa ograde volkov in risov. Volkove so včeraj uspešno preselili v zaprte prostore, potem so ko gasilci odstranili drevo, ki se je preko poti do medvednjaka zrušilo na ogrado volkov. Pri tem so jih pri delu varovali zaposleni z anestezijskim in strelnim orožjem.

Od zveri sta ta hip na prostem le še risa. V jutranjih urah so naši oskrbniki opazili sledove obeh risov, izven njune ograde, znotraj živalskega vrta. Ko so jima sledili, so ugotovili, da sta uplenila samca gamsa. Strokovnjaki ZOO Ljubljana poudarjajo, da živali za ljudi nista nevarni. Ker pa se ris še nekaj dni vrača k svojemu plenu in se hrani z njegovim mesom, so v bližino postavili več živolovk, v katere ju bodo skušali čim prej uloviti.

Zaradi težke prevoznosti lokalnih cest v Sloveniji zaenkrat prevoz sena s strani pogodbenih dobaviteljev v ZOO ni mogoč, prav tako pa tudi ni mogoč po Večni poti do živalskega vrta. Podobno čakajo tudi dobavitelji briketov, rib za morske leve, sadja in zelenjave. Z vsemi dobavitelji se dogovarjamj, za prevzem hrane pred zaporo Večne poti, od koder jo sami vozijo do živalskega vrta. Večna pot ostaja zaprta zaradi velike nevarnosti padcev dreves, prav tako pa bo živalski vrt ostal zaprt vsaj še teden dni.

foto in video: Zoo Ljubljana

Leave a Reply

Your email address will not be published.