Rušenje Kolizeja prihodnji teden

Danes začetek pripravljalnih del

Danes so začeli s pripravljalnimi deli za rušenje ljubljanskega Kolizeja, stavbe, katere usoda je v zadnih letih dvignila nemalo prahu. Čeprav naj bi se po nekaterih podatkih začelo že danes, je začetek rušenja napovedan za naslednji teden. Kot je znano, namerava investitor, Kranjska investicijska družba Jožeta Anderliča namesto obstoječe stavbe, ki je v katastrofalnem stanju, zgraditi novo stavbo, v kateri bi med drugim bila tudi operna dvorana s tistoč-štiristo sedeži.

Ljubljanska upravna enota je Kranjski investicijski družbi gradbeno dovoljenje za rušitev izdala 22. aprila letos, pred dnevi pa je odločba postala tudi pravnomočna. Pri tem velja poudariti, da investitor še nima gradbenega dovoljenja za novo stavbo, saj mora pred tem ljubljanski mestni svet še potrditi podrobni protorski načrt za to območje.

Pred samo rušitvijo bodo ostranili nekaj elementov stavbe, ki so po mnenju strokovnjakov pomembni za kulturno dediščino. Nekateri arhitekti in umetnostni zgodovinarji sicer menijo, da je zaščite vredna celotna stavba, a je usoda slednje, kot kaže, zapečatane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *