S trenirkami proti sovražnemu govoru

Shoda se je udeležilo približno 100 ljudi

Na Prešernovem trgu je včeraj pozno popoldne potekal shod proti sovražnemu govoru, tako imenovani #trenirkameet. Neposredni povod za srečanje, ki je bilo organizirano na družabnih omrežjih Facebook in Twitter je bil sobotni zapis na spletni strani SDS o vzrokih za volilni poraz te stranke, ki ga je avtor pripisal volivcem, ki so po poreklu iz prostora nekdanje Jugoslavije, katerih ena od skupnih značilnosti naj bi bilo nošenje trenirk in ki naj bi organizirano volili kandidate stranke Pozitivna Slovenija. Na shodu se je zbralo dobrih sto ljudi. Večina je bila oblečena v trenirke kot izraz solidarnosti z v besedilu izpostavjeno manjšino in tako nastopila proti stereotipizaciji določenega segmenta državljanov. Med njimi je bilo tudi nekaj znanih Slovencev.

Med njimi je bil pisatej in kolumnist Goran Vojnović, avtor uspešnice Čefurji raus!, ki govori ravno o težavah mladih, ki so po poreklu iz nekdanje Jugoslavije in ki imajo težave z oblikovanjem kulturne identitete. Glasbenik in učitej Boštjan Narat pa pravi, da je vprašanje, kako nizka je kultura dialoga v Sloveniji, pravzaprav irelevantno.

Sovražni govor v besedilu sta med drugim obsodili tudi pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja Nataša Pirc Musar, ki je tudi podala kazensko ovadbo in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Slednja je hkrati pozvala pristojne organe, naj se kljub vsemu preiščejo tudi trditve o domnevnih volilnih nepravilnostih. Tik pred koncem pa se je shoda udeležil še ljubjanski župan in verjetni mandatar za sestavo vlade Zoran Janković, ki je besedilo obsodil in ocenil, da vsebuje elemente rasizma in fašizma

Leave a Reply

Your email address will not be published.