SDS: Občina finančno izčprava javna podjetja

Največja opozicijska stranka ostro tudi nad zaključni račun za leto 2009

Svetniška skupina SDS je na današnji novinarski konferenci ostro kritizirala zaključni račun Mestne občine Ljubljana za leto 2009. Menijo, da se dokument, ki ga bo mestni svet obravnaval na ponedeljkovi seji, obravnava odločno prepozno, poleg tega pa po mnenju svetnika SDS Anžeta Logarja v oči bodejo razlike med poudarki v zaključnem računu in poročilu nadzornega odbora MOL.

Logar se sprašuje, ali je smotrno, da občina varčuje na področju izobraževanja. Prav tako jih moti višina sredstev, namenjenih za projektiranje Mrtvaškega mostu, ki znaša okoli 290.000. Zofija Mazej Kukovič pa je problematizirala načrtovane zemljiške posle. Mestna občina bo namreč podjetju VO-KA prodala zemljišča pred čistilno napravo v Zalogu, kjer gre po njihovi oceni za izčrpavanje javnega podjetja za potrebe proračuna mestne občine. Denar bi moral biti namenjen za druge namene, je dejala Zofija Mazej Kukovič in dodala, da so sporni tudi načrtovani posli s Kranjsko investicijsko družbo na področju Fužin, kjer bo družba gradila parkirno hišo in Njegoševe, kjer bo MOL kupila nove prostore dežurne lekarne.

Žiga Turk, sicer predsednik odbora mestnega sveta za kulturo in znanost pa je dejal, da ga čudi hitenje pri ustanavljanju javnega zavoda Ljubljanski grad. Slednjega naj bi izločili iz Festivala Ljubljana, pri čemer – tako Turk – razlogi za takšno potezo niso niti pošteno obrazloženi.

Župan Zoran Janković je obtožbe in kritike že zavrnil, o tem pa podrobneje v drugem prispevku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *